La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Expoziţie de icoane pictate pe sticlă la Biserica Zlătari din Bucureşti
Biserica Zlătari din Protopopiatul Sector 3 Capitală a găzduit joi, 30 noiembrie, cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, o expoziţie de icoane pictate pe sticlă, intitulată „Sfinţii, prietenii copiilor”. Icoanele prezentate în cadrul expoziţiei sunt rodul creaţiei elevilor clasei a 2‑a C, a Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” nr. 79 din sectorul 4 al Capitalei, acestea fiind realizate sub îndrumarea artiştilor plastici Mihai şi Alexandrina Lancuzov.
Vernisajul expoziţiei „Sfinţii, prietenii copiilor” a avut loc la Centrul social‑pastoral „Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina” din proximitatea sfântului lăcaş de rugăciune, evenimentul fiind prezentat şi moderat de pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul Bisericii Zlătari.
Marta Pop, mama uneia dintre elevele participante la expoziţie, a explicat că activitatea de pictură a icoanelor pe sticlă a făcut parte dintr‑un proiect mai amplu, care a avut mai multe etape: „desene diverse pe piatră, pe materiale textile (tricouri și sacoșe de pânză), pe ceramică, pe dovleci, pe lemn şi, în cele din urmă, pictura de icoane pe sticlă. Pe măsură ce am avansat în proiect am descoperit, cu surprindere, că potențialul copiilor ne depășise așteptările, astfel încât am avut curaj să ne încumetăm, în etapa finală, la o pictură tehnică şi dificilă pentru vârsta lor: icoane pe sticlă. În acest demers, mătuşa şi unchiul meu, Mihai şi Alexandrina Lancuzov, artişti plastici cu experienţă în acest tip de pictură, ne‑au oferit un real sprijin. Am rugat copiii să picteze cu grijă, cu respect şi dragoste față de sfinţii pe care şi i‑au ales, explicându‑le că nu este o simplă pictură, ca în celelalte sesiuni. Am simţit din partea lor foarte multă seriozitate şi dorinţa de a duce lucrurile la bun sfârşit, în pofida dificultăţilor. Munca noastră în echipă s‑a încheiat cu implicarea copiilor în procesul de înrămare a icoanelor, o altă activitate care le‑a adus multă bucurie! Invitaţia de a expune icoanele atât la şcoală, cât şi la Biserica Zlătari a fost pentru copii o recunoaştere a lucrului bine făcut, cu pasiune şi migală. Iar pentru noi, cei care i‑am îndrumat şi le‑am creat contextul potrivit pentru a‑şi manifesta talentul, o confirmare a faptului că minunile sunt cât se poate de reale”.
În continuare, pr. Ştefan Sfarghie le‑a spus copiilor că icoana ortodoxă nu este o simplă podoabă estetică, ci o mărturisire a dreptei credinţe şi o chemare la rugăciune. Copiii au aflat că prima icoană din istoria creştinismului a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca, cel care a zugrăvit chipul Maicii Domnului, şi că cinstea arătată icoanei se ridică spre sfântul sau sfânta reprezentată pe ea. De asemenea, pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu le‑a vorbit celor prezenţi despre Sfânta Mahramă a Domnului, pe care Biserica Ortodoxă o prăznuiește în fiecare an la data de 16 august şi care este considerată a fi prima icoană a Mântuitorului Iisus Hristos nefăcută de mână omenească.