În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi
În Sala „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a avut loc joi, 4 mai, vernisajul expoziţiei fotodocumentare „Constantin Brâncuși”, organizat în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României. Expoziţia va putea fi vizitată la Galaţi, în perioada mai - iunie 2017.
Pe simeze au fost expuse fotografii, copii ale originalelor realizate operelor brâncușiene în diferitele etape de execuție ale acestora.
La eveniment a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, oameni de cultură, artişti şi intelectuali de seamă, precum şi elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. „Între multele manifestări spiritual-culturale din cadrul muzeului eparhial, aceasta se remarcă printr-o mare noutate în sensul că sunt expuse fotografii, copii ale originalelor de la Paris aflate în dotarea Muzeului Național de Artă al României la Galați. Brâncuși își fotografiază în atelier operele sale și etapele de devenire ale operelor sale. Pe de altă parte, beneficiem de o expunere fotografică a înălțării Coloanei recunoștinței celei fără de sfârșit, cum spunea Brâncuși chiar înainte de sărbătoarea națională a eroilor. Un exercițiu liturgic, un exercițiu spiritual filosofic și artistic”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Fotografiile expuse au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de către Muzeul Naţional de Artă Modernă - Centrul „Georges Pompidou” din Paris în anul 2006, respectiv anul 2007. Expoziția face parte din Programul naţional „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, inițiat de Ministerul Culturii, și propune o selecţie de tiraje moderne după clișeele realizate de Brâncuşi la Paris, alături de colecția fotografică a inginerului Ștefan Georgescu Gorjan, cel care a ridicat monumentala Coloană a Infinitului.
„Cu ocazia vernisajului expoziției s-a lansat și albumul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat «Brâncuși». Este o lucrare care pe mine m-a surprins prin faptul că repune în discuție caracterul profund ortodox al sculpturii lui Brâncuși și al personalității sale. Puțină lume își mai aduce aminte sau interpretează lucrările lui Brâncuși din acest punct de vedere. Autorul lucrării ne arată fără drept de apel că dezbisericind mesajul lucrărilor lui Brâncuși, acestea nu au nici un înțeles, nu au nici un rost”, a spus conf. Ioan Tudor, Facultatea de Arte din Galați.
„Pentru mine, personal, este o experiență neobișnuită pentru că, din cele ce s-au spus cu ocazia acestui vernisaj, am realizat, pentru prima dată, cât a fost Constantin Brâncuși pătruns de valorile adevărate ale culturii românești și ale Ortodoxiei în țara noastră, și sunt impresionat de cartea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și de cele ce s-au spus despre această Coloană a recunoștinței eterne pe care Brâncuși a conceput-o în cinstea eroilor români”, a precizat Liviu Constantinescu, director adjunct al Muzeului Național de Artă al României.
Expoziţia va putea fi vizitată la Galaţi, în perioada mai - iunie 2017.