Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Expoziţie dedicată părintelui Galeriu
"Galeriile Dialog" de la parterul Primăriei Sectorului 2 găzduiesc până pe 20 august expoziţia intitulată "Părintele Galeriu astăzi". Sunt expuse tablouri, icoane şi obiecte care au aparţinut părintelui. Expoziţia este organizată de Primăria Sectorului 2, în colaborare cu Biserica "Silvestru".
La şapte ani de la trecerea sa la Domnul, părintele Constantin Galeriu, marele duhovnic român, a fost evocat în cadrul unei expoziţii de tablouri, icoane şi obiecte ce au aparţinut sau care amintesc de personalitatea marelui duhovnic.
Expoziţia, intitulată "Părintele Galeriu astăzi", este organizată de Primăria Sectorului 2 în colaborare cu Biserica "Sfântul Silvestru" din Capitală, acolo unde părintele Galeriu a slujit timp de trei decenii.
Vernisajul a avut loc ieri, la "Galeriile Dialog" de la parterul Primăriei Sectorului 2, într-o sală arhiplină de preoţi şi credincioşi care l-au cunoscut şi care îi ascultau cuvintele de învăţătură, şi în prezenţa primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, şi a părintelui protopop de la Protoieria II Capitală, Ioan Rădulescu, dar şi a părinţilor slujitori de la Biserica "Silvestru".
"Luna aceasta se împlinesc şapte ani de la trecerea la Domnul a părintelui profesor Constantin Galeriu, iar Parohia "Sfântul Silvestru", care a fost condusă atâţia ani de părintele Galeriu şi care este identificată cu numele lui, a organizat pe 6 august slujba Parastasului de şapte ani, şi în continuarea slujbei şi a agapei creştine. La Primăria Sectorului 2 am organizat o expoziţie în care am adus în faţa publicului 16 dintre tablourile reprezentându-l pe părintele Galeriu predicând şi câteva din icoanele praznicare din biserica noastră, precum şi obiecte care au aparţinut părintelui", ne-a explicat părintele Alexandru Gherasim, parohul Bisericii "Sfântul Silvestru" din Capitală.
16 portrete şi 28 de icoane praznicare
În cadrul expoziţiei, vizitatorii pot descoperi tablouri cu portretul părintelui Galeriu zugrăvit în 16 ipostaze, din care element definitoriu sunt mâinile sale dătătoare de pace sufletească, dincolo de figura lumească, uşor înceţoşată de paleta pictorului.
Alături de tablouri, veghează câteva cărţi şi obiecte de cult ce au aparţinut părintelui, precum şi 28 de icoane praznicare de la Biserica "Silvestru", realizate de fraţii gemeni Alexandru şi Bogdan Stanciu. "Noi avem imaginea părintelui în biserică într-o fotografie, îl avem sub streaşina bisericii, în groapa unde pământul l-a primit, dar îl avem pe părintele Galeriu într-un "astăzi" neîncetat, în tot aceea ce ne-a învăţat şi în tot ceea ce a făcut în timpul cât a fost omeneşte împreună cu noi. Se împlinesc şapte ani de când a trecut în veşnicie. Această înveşnicire a părintelui nu înseamnă că a plecat dintre noi, ci este cu sufletul mereu împreună cu noi şi sfaturile părintelui ne sunt întotdeauna prezente. Pentru cei ce am trăit împreună cu dânsul este o bucurie că suntem astăzi ca să îl pomenim", a spus şi părintele Nicolae Bordaşiu, care a slujit împreună cu părintele Galeriu la Biserica "Sfântul Silvestru".
"Această înveşnicire a părintelui nu înseamnă că a plecat dintre noi, ci este cu sufletul mereu împreună cu noi şi sfaturile părintelui ne sunt întotdeauna prezente. (părintele Nicolae Bordaşiu)