Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Expoziţie dedicată unui luptător anticomunist la Câmpulung
În ultima zi a lunii mai, în sala Protoieriei Câmpulung Muscel, județul Argeș, a avut loc vernisajul expoziţiei „Legende muscelene. Martirajul colonelului câmpulungean Gheorghe Arsenescu”, îngrijită de publicistul Radu Petrescu Muscel. Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
La eveniment a fost prezent părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural și pentru comunicații media, care a transmis binecuvântarea ierarhului și a rostit un cuvânt despre importanța jertfei celor care au murit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru credinţa strămoşească şi pentru libertatea și demnitatea poporului român. De asemenea, a fost subliniat rolul slujitorilor Sfântului Altar care l-au sprijinit pe colonelul Gheorghe Arsenescu. Deşi gruparea „Haiducii Muscelului” a funcţionat timp de mai puţin de un an (în 1948), se cunosc biografiile a trei clerici care au sprijinit-o: stareţul Pimen Bărbieru, preotul profesor Gheorghe Cotenescu şi preotul Iosif Muşatescu. Fără îndoială, clericul cu rolul cel mai important în cadrul mişcării a fost ieromonahul Pimen Bărbieru, stareţul schitului Cetăţuia Negru-Vodă.
În ianuarie-februarie 1948, colonelul Gheorghe Arsenescu reuşeşte să iniţieze în nordul judeţului Muscel o grupare din care făceau parte foşti deputaţi, avocaţi, mari industriaşi şi proprietari de fabrici, mori şi tăbăcării, mici întreprinzători, ofiţeri, monahi şi preoţi de mir, învăţători şi profesori, studenţi, muncitori şi ţărani. Folosindu-şi contactele din mediul militar obţinute în timpul războiului, Gheorghe Arsenescu îşi creează o reţea de susţinători care îl ajută să obţină o parte din armamentul şi logistica vitale supravieţuirii în munţi. De asemenea, concepe un plan de acţiune care, dacă ar fi reuşit, ar fi transformat Muscelul în principala zonă de rezistenţă anticomunistă din ţară. Colonelul Arsenescu reuşeşte să scape cu viaţă din mai multe capcane întinse de Securitate în anul 1949, dispărând apoi timp de un deceniu din raza organelor de Securitate. Este arestat în februarie 1960, fiind executat la 29 mai 1962, cu doar două zile înainte de împlinirea vârstei de 55 de ani.
Expoziția se încadrează în ciclul cu titlul generic: „Legende muscelene”, inaugurat în martie 2021.