De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziţie despre tradiţii pascale la Făgăraş
La Colegiul „Aurel Vijoli“ din Făgăraş, judeţul Braşov, a avut loc recent Expoziţia-concurs „Tradiţii şi obiceiuri de Paşti în Ţara Făgăraşului“. Evenimentul a ajuns la a treia ediţie şi s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a numeroase cadre didactice, elevi şi preoţi.
Expoziţia face parte din Proiectul internaţional „Biserica, Şcoala, Familia creştină“, şi are ca scop implicarea elevilor în activităţi cultural-religioase, prin care să-i apropie pe tinerii creştini de valorile şi tradiţiile neamului.
În debutul activităţii, PS Episcop Andrei Făgărăşanul şi un sobor de preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie în capela liceului, cu participarea numeroasă a directorilor de instituţii de învăţământ, a cadrelor didactice, a părinţilor şi a elevilor.
La expoziţie au fost expuse obiecte tradiţionale şi mâncăruri specifice acestei perioade, realizate de elevi din 16 şcoli şi licee din Ţara Făgăraşului, prin care au fost evidenţiate frumuseţea şi unicitatea obiceiurile pascale din localitatea reprezentată de participanţi.
„Fiecare şcoală a avut propriul stand. Elevii participanţi au adus la Făgăraş icoane pe sticlă, ouă încondeiate, ornamente specifice Sfintelor Paşti şi produse culinare de post. De asemenea, elevii au prezentat un program artistic dedicat sărbătorilor pascale, în care au cântat pricesne şi au recitat poezii. Evenimentul a avut şi o paradă a costumelor populare“, ne-a spus protopopul de Făgăraş I, Marcel Dobrea.
Premii pentru lucrările cele mai bune
Pentru că expoziţia a fost organizată şi ca o competiţie inter-şcolară, juriul a fost format din 9 profesori, care au evaluat modul în care elevii au reuşit să interpreteze poeziile şi pricesnele dedicate praznicului Învierii Domnului şi să aducă o fărâmă din atmosfera de Paşti din localitatea reprezentată. Creaţiile expuse au reuşit să impresioneze atât juriul, cât şi participanţii.
„Juriul a desemnat câştigătoare cele mai reuşite lucrări. Aceste lucrări au fost premiate, iar pe chipurile elevilor s-a putut citi bucuria muncii împlinite“, ne-a mai spus părintele Dobrea. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Anului Euharistic şi al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Activitatea s-a încheiat cu o agapă creştină la cantina colegiului gazdă.