De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziţii de icoane în pragul Crăciunului
În atmosfera luminoasă a sărbătorii Naşterii Domnului, Muzeul ASTRA din Sibiu invită publicul azi, 12 decembrie, de la ora 12:00 la Casa Hermes din Piaţa Mică, unde va avea loc vernisajul expoziţiei „Icoana între Chip şi a-semănare“.
Selecţia de piese cuprinde 40 de icoane pictate pe sticlă, din secolul al XIX-lea, de o deosebită valoare patrimonială. Ele aparţin colecţiei Muzeului Civilizaţiei Transilvane ASTRA, provenind din Tara Făgăraşului, Ţara Bârsei, Valea Sebeşului, Transilvania şi Nicula.
Muzeul ASTRA aduce în faţa vizitatorilor un „calendar ortodox“ în imagini. Creaţii artistice, încărcate de un puternic simbolism religios, icoanele sunt considerate în tradiţia creştină, ferestre deschise spre cer.
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 25 martie 2014, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Bunavestire. Prin colindele interpretate de către cei 40 de copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 şi Nr.2 din Sibiu, evenimentul urmăreşte să reconstituie intimitatea specifică sărbătorilor de iarnă în casele românilor şi să reamintească celor prezenţi farmecul tradiţiilor şi obiceiurilor de Crăciun, conform unui comunicat al biroului de presă al Muzeului ASTRA.
Expoziţie de icoane la Cluj-Napoca
Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 11 decembrie, la Centrul de Cultură Urbană din Parcul Mare un eveniment artistic cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cu acest prilej, în cadrul evenimentului „Icoanele au întrebatu: Unde s-a născut Hristos?“ a avut loc o expoziţie de icoane şi un concert de colinde.
Au fost expuse, pentru iubitorii de artă religioasă, mai multe icoane realizate pe sticlă şi pe lemn în stil transilvănean. Lucrările au fost realizate de grupul de iconari „Cuvine-se cu adevărat“, coordonat de prof. Cristian Hideg. De asemenea, publicul prezent la eveniment a avut ocazia să asculte şi colinde tradiţionale româneşti din repertoriul lui Sabin Drăgoi şi Ioan Bocşa. Colindele au fost interpretate de Grupul de colindători „Hrisostom“ de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, condus de prof. Daniel Mocanu.