În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Facilităţi pentru elevii de seminar şi cântăreţi
Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei va plăti toate cheltuielile de întreţinere a elevilor care urmează Şcoala de cântăreţi bisericeşti "Sfântul Mare Mucenic Sava" de la Buzău şi a elevelor de la Liceul Teologic Ortodox "Sfântul Epifanie al Ciprului" de la Mănăstirea Răteşti.
La propunerea Înalt Preasfinţitului Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Permanenţa Consiliului eparhial a aprobat continuarea susţinerii financiare a Şcolii de cântăreţi bisericeşti "Sfântul Mucenic Sava" din Buzău, ca o contribuţie la înfrumuseţarea sfintelor slujbe prin răspunsurile date la strană, dar şi în vederea păstrării şi promovării muzicii psaltice româneşti. Pentru fiii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Centrul eparhial va asigura retribuirea profesorilor care îi pregătesc pe viitorii dascăli de strană şi va achita lunar cuantumul sumelor pentru cazare şi masă. De aceste facilităţi vor beneficia atât elevii care sunt în prezent în anul I de studii, precum şi cei care doresc să se înscrie în anul şcolar 2012-2013, urmând ca absolvenţii să fie angajaţi cu carte de muncă la parohiile care i-au recomandat. O hotărâre similară a fost luată şi în ceea ce priveşte absolventele de gimnaziu care vor opta în acest an pentru Liceul Teologic Ortodox "Sfântul Epifanie al Ciprului" de la Mănăstirea Răteşti, judeţul Buzău. Elevelor din anul şcolar 2012-2013, Centrul eparhial din Buzău le va asigura, integral, cazarea şi masa în internatul şcolii. Condiţii moderne de studiu "S-a ţinut cont, în primul rând, de continuarea iniţiativei înaintaşilor care au dorit ca la Răteşti să fie o instituţie de învăţământ pentru desăvârşirea morală şi intelectuală a tinerelor. Episcopul Dionisie Romano a înfiinţat aici prima şcoală pentru fete în 1861, care a funcţionat până la intervenţia brutală a regimului comunist în viaţa monahală. De asemenea, s-au avut în vedere investiţiile pe care Centrul eparhial le-a făcut pentru ridicarea clădirii Liceului Teologic Ortodox de la Răteşti care, prin dotările sale, asigură condiţii moderne de studiu la nivelul cerinţelor actuale. În hotărârea luată s-a ţinut cont de tradiţia pe care Liceul Teologic Ortodox "Sfântul Epifanie al Ciprului" a instituit-o la nivelul judeţului Buzău. De 15 ani, de la înfiinţare şi până în prezent, 97% dintre absolventele de la Răteşti au promovat examenul de bacalaureat şi au urmat studiile universitare în mai multe domenii de activitate", a spus Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Epifanie. În cadrul şedinţei Permanenţei Consiliului eparhial a fost analizată situaţia învăţământului teologic buzoian şi a fost reliefată importanţa acestuia atât pentru viaţa bisericească din cuprinsul parohiilor, dar şi pentru întreaga societate, ţinând cont de rolul deosebit pe care un teolog cu o pregătire temeinică îl poate avea în relaţiile cu semenii, chiar dacă nu este, în mod direct, slujitor al Sfântului Altar.