De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Facultatea „Justinian Patriarhul” și-a prăznuit ocrotitorii
Ocrotitorii învățământului teologic ortodox au fost sărbătoriți miercuri, 30 ianuarie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au fost cinstiți prin Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, și un eveniment cultural în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” al facultății.
Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de aproximativ 30 de clerici, cadre didactice ale instituției de învățământ teologic. Cuvântul de învățătură despre semnificația sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi a fost rostit, conform tradiției, de un student. Cristian Dumitrache, masterand în anul 2 la programul de studii Pastorație și viață liturgică, a vorbit la momentul chinonicului despre rolul pe care l-au jucat începând cu secolul 4 acești mari părinți și dascăli ai Bisericii. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit slujba Parastasului pentru fondatorii, profesorii, studenții și ostenitorii Facultății de Teologie Ortodoxă din București trecuți la Domnul de-a lungul anilor. Ierarhul a citit în cadrul slujbei pomelnicul nominal al arhiereilor, preoților, diaconilor și mirenilor cadre didactice ale instituției de învățământ.
La final, Episcopul-vicar patriarhal a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Patriarhului României pentru studenții facultății. „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vă adresează îndemnul de a folosi timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru înnobilarea deopotrivă a minții și a sufletului, în facultate și la biserică. Ne amintim de cuvântul Sfântului Grigorie Teologul de la înmormântarea Sfântului Vasile cel Mare, în care mărturisește că ei, atunci când erau colegi și prieteni de nedespărțit în Atena cea de aur, nu cunoșteau decât două drumuri: cel al bisericii și cel al școlii. Această apropiere dintre facultate, cămin și paraclis arată că Biserica s-a îngrijit încă de la înființarea acestei instituții de învățământ ca toate lucrurile importante pentru formarea studenților să fie alături, pentru a le oferi toate condițiile necesare formării intelectuale și duhovnicești”, a spus Preasfinția Sa. De asemenea, ierarhul a vorbit despre prezența Sfinților Trei Ierarhi prin cinstitele lor moaște în biserici și mănăstiri din Țările Române: „Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur nu sunt doar patronii învățământului teologic, ci se bucură și de o mare popularitate în sânul poporului credincios. De aceea, peste tot în țară găsim o mulțime de biserici și mănăstiri închinate Sfinților Trei Ierarhi și o mulțime de români și românce poartă numele lor. Cu multe osteneli, înaintașii noștri au obținut pentru ctitoriile lor fragmente din cinstitele moaște ale Sfinților Trei Ierarhi. Ne amintim de voievodul Alexandru Lăpușneanu, care cu 300 de arginți a cumpărat de la doi călugări atoniți, la Constantinopol, capul Sfântului Grigorie Teologul pentru Mănăstirea Slatina din județul Suceava. În timpul șederii lui îndelungate în țara noastră, Patriarhul Macarie al Antiohiei, așa cum ne descrie în jurnalul de călătorie nepotul său, Paul de Alep, a oferit voievodului Vasile Lupu al Moldovei maxilarul Sfântului Vasile cel Mare, care se află la Mănăstirea «Sfinții Trei Ierarhi» din Iași. În Paraclisul Catedralei Naționale se află fragmente din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, oferite Patriarhului de vrednică amintire și pomenire Teoctist de către Cardinalul Silvani Piovanelli din Florența”.
O temelie zidită cu multă trudă decenii de-a rândul
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit și despre importanța cunoașterii de către tinerii studenți a numelor personalităților care au predat de-a lungul istoriei în Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „Am săvârșit la final slujba Parastasului pentru ctitorii și profesorii acestei facultăți. Deși în tradiția noastră nu se obișnuiește să-i pomenim pe cei adormiți și cu numele de familie, totuși am făcut acest lucru pentru ca studenții și studentele să se obișnuiască și mai mult cu numele prestigioase ale marilor profesori care au ilustrat catedrele acestei facultăți. Aceasta este o obligație a generației noastre de astăzi, care continuă activitatea pe temelia așezată de ei și zidită cu multă trudă decenii de-a rândul”. În încheiere, ierarhul a transmis studenților și masteranzilor aflați în sesiunea de iarnă urări de succes din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la examenele ce vor urma.
Pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a adresat mulțumiri Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru prezența în mijlocul profesorilor și studenților la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. De asemenea, părintele decan a transmis un cuvânt de mulțumire și recunoștință Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă pe care o arată față de instituția teologică de învățământ superior din Capitală.
Concert și lansarea Anuarului Facultății de Teologie Ortodoxă
În partea a doua a zilei, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” al facultății a avut loc un moment festiv. Sub bagheta profesorilor Catedrei de muzică - pr. lect. dr. Stelian Ionașcu, pr. lect. dr. Zaharia Matei, pr. asist. dr. Nicolae Giolu și pr. asist. dr. Alexandru Dumitrescu -, corul facultății a interpretat cântări din slujba Sfinților Trei Ierarhi, imnuri bisericești și cântece patriotice. La final, părintele decan Ioan Moldoveanu a prezentat Anuarul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” pe anul 2018, alcătuit din studii, articole științifice, recenzii și o cronică a activității desfășurate de profesori, studenți și doctoranzi în anul trecut.
La sărbătoarea hramului facultății au participat prof. univ. dr. Marian Preda, președintele Senatului Universității din București; prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, prorector al Universității din București; Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației naționale.