În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
„Fapta noastră bună are valoare veşnică numai atunci când Îl recunoaştem pe Dumnezeu în cel de lângă noi!”
În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ilie” din municipiul Huşi, informează Biroul de presă al eparhiei.
Din soborul slujitorilor au făcut parte şi părinţii consilieri eparhiali Paul Rariţă şi Vladimir Beregoi, părintele secretar eparhial Marin Tudorică şi părintele protopop Marius Cătălin Antohi, care este şi parohul Parohiei „Sfântul Ilie”.
În omilia rostită, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre criteriul unic al Judecăţii de Apoi:
„Acest text ne transmite, cu foarte multă claritate, faptul că unicul criteriu al Judecăţii de Apoi este dragostea, dragostea îndreptată spre cei amărâţi, înspre cei consideraţi un fel de paria ai acestei lumi. Nu este o dragoste abstractă, îndreptată spre o umanitate abstractă, ci este vorba despre dragostea concretă pe care o manifestăm faţă de o persoană concretă, cu nevoi concrete”, a arătat Preasfinţia Sa.
Părintele Episcop Ignatie a explicat că pasajul evanghelic în care se descrie Judecata de Apoi face trimitere la întreg modul de viaţă creştin, sintetizat în identificarea Domnului Hristos cu cei aflaţi în lipsuri şi suferinţe: „Aici este diferenţa dintre faptele bune pe care le îndreptăm spre cei sărmani din perspectiva Bisericii şi cum înţeleg seculariştii modul de a face asistenţă socială. Noi, când facem o faptă bună, când îi ajutăm pe cei sărmani, avem conştiinţa că în ei se află Hristos, că El se identifică cu cel mai amărât om din această lume. Ajutorul este unul concret şi are un conţinut spiritual”.
Ierarhul Huşilor a insistat asupra faptului că, pentru a-L putea identifica pe Domnul Hristos în cei aflaţi în nevoi, este necesar ca El să ne fie familiar din Sfânta Liturghie şi din viaţa Bisericii: „Ca să poţi să Îl recunoşti pe Hristos în cel de lângă tine, ca să poţi să vezi chipul lui Hristos în cel sărman, în cel flămând, însetat, gol, este esenţial să Îl cunoşti pe Hristos din altă parte”.