De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Fapte și rugăciuni împlinite la Parohia Tunari
Credincioșii din localitatea Tunari, județul Ilfov, au participat sâmbătă, 7 octombrie, la slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la noua biserică a Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Această rânduială și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Așezată lângă o veche ctitorie brâncovenească cu valoare istorică, biserica a fost construită la dimensiunile unei catedrale, datorită prezenței tot mai numeroase a credincioșilor la sfintele slujbe.
După mai bine de 12 ani, ctitorii și credincioșii din comuna ilfoveană Tunari și-au văzut împlinite faptele și rugăciunile. Noua biserică a Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni”, Protoieria Ilfov Nord, a fost binecuvântată cu agheasmă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. După slujba de sfințire cu agheasmă ierarhul a săvârșită Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de slujitori din Protoieria Ilfov Nord.
„Sunt bucuros că, după mai multe vizite pe care le-am efectuat la această parohie, trăiesc acest moment al sfințirii celei mici, adică al binecuvântării lucrărilor la biserica închinată Sfinților Martiri Brâncoveni. Ridicată prin dragostea celor care locuiesc în localitatea Tunari, aceasta este una dintre bisericile mari și frumoase. Chiar dacă nu este terminat, locașul are la exterior o frumusețe deosebită, iar în interior este împodobit cu icoanele care s-au așezat pe catapeteasmă, printr-un candelabru, unicat aș spune, și prin dragostea credincioșilor, care împreună cu autorităților locale, pe parcursul a mai multor ani, au reușit să o înalțe”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Binecuvântarea noului locaș de cult, a mai spus Preasfinția Sa, este un prilej pentru fiecare credincios să își înnoiască viața duhovnicească și să se întărească în credință. De asemenea, a spus că ridicarea unui altar de rugăciune este o lucrare care aduce multă binecuvântare și bucurie duhovnicească ctitorilor. „Această biserică este o lucrare frumoasă, una dintre cele mai frumoase ale Protoieriei Ilfov Nord, iar acest moment important al binecuvântării, care va fi urmat, după finalizarea picturii, și de târnosire, adică de sfințirea cea mare, ne îndeamnă să ne împodobim sufletele, așa cum se împodobesc bisericile. Biserica aceasta a fost înălțată de către oameni vrednici pentru alți oameni care vor să-și sfințească viața. De aceea, cuvintele pe care noi le adresăm sunt cuvinte de laudă adusă lui Dumnezeu pentru faptul că se mai găsesc astfel de ctitori și binefăcători, primari, preoți și credincioși care să înalțe o casă lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
Daruri și distincții pentru ctitori și binefăcători
Din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oferit câte o icoană cu chipul Maicii Domnului preotului paroh Grigore Moraru și preotului Marcel Sandu, coslujitor la Parohia Tunari. De asemenea, a acordat Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni primarului comunei Tunari, Alexandru Neacșu, viceprimarului Cristian Niculae, lui Alexandru Anica, fost primar, lui Grigore Coțe, fost primar; precum și alte diplome și distincții de vrednicie persoanelor care au contribuit la construirea și împodobirea locașului de cult.
De asemenea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, biserica nouă a Parohiei Tunari a primit, începând cu ziua de 7 octombrie 2017, al doilea hram `Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. Această hotărâre a fost adusă la cunoștința clerului și credincioșilor ilfoveni de părintele Cristian Mihai Burcea, protoiereu al Protoieriei Ilfov Nord.
Continuatoarea unei biserici brâncovenești
Vechea biserică din comuna Tunari este o ctitorie a Doamnei Maria Brâncoveanu (1702), închinată Sfântului Ierarh Nicolae, și reprezintă un impresionant monument arhitectural și istoric din România. Prezența tot mai numeroasă a credincioșilor la sfintele slujbe - comuna Tunari cunoscând în ultimii ani o dezvoltare imobiliară datorită proximității sale de București - a determinat autoritățile locale să construiască un nou locaș de cult. Primele lucrări au fost demarate în martie 2005, iar slujba punerii pietrei de temelie a fost oficiată în 2006.
Susținerea financiară a lucrărilor a fost realizată în cea mai mare parte de Consiliul Local al Primăriei Tunari. „Această zi este una deosebită pentru localitatea noastră, datorită slujbei de sfințire cu agheasmă a bisericii, pe care o vedem ca pe o împlinire. În anul 2005, eram consilier local și atunci am fost cu toții de acord cu propunerea primarului de atunci, Alexandru Anica, de a ridica o nouă biserică. Apoi, lucrările au continuat, primar fiind Grigore Coțe, între anii 2008 şi 2016. Acum, și eu mă simt onorat și foarte bucuros că pot să fac ceva pentru comuna mea natală”, a spus Alexandru Neacșu, primarul comunei Tunari.