De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Făuritorii Unirii, comemoraţi la Catedrala Arhiepiscopală din Roman
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit sâmbătă, 24 ianuarie 2015, Parastasul pentru făuritorii Unirii Principatelor Române.
Slujba a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, după Sfânta Liturghie, în prezenţa elevilor de la Colegiul Naţional „Roman Vodă“, de la Şcoala Generală „Al. I. Cuza“, de la Liceul Teologic Ortodox „Melchisedec Ştefănescu“ şi de la Clubul Copiilor din Roman. Şcolarii au susţinut cu acest prilej un program artistic-religios dedicat evenimentului care a schimbat istoria ţării noastre în urmă cu 156 de ani. În cadrul manifestării, prof. Mihaela Grapă, de la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ din Roman, a vorbit despre actul Unirii Principatelor Române şi despre rolul major al Bisericii în înfăptuirea acestuia. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a făcut referire în alocuţiunea adresată la importanţa iubirii neamului şi credinţei, dar şi a valorilor pentru care au luptat de-a lungul istoriei înaintaşii noştri. În acelaşi timp, ierarhul de la Roman a îndemnat pe toţi cei prezenţi să nu uite niciodată pe artizanii unirii şi pe făptuitorii marilor idealuri naţionale. „La final, pe fondul sonor al cântecelor interpretate de Corala «Paraschevi» a Catedralei Arhiepiscopale din Roman, toţi cei prezenţi, preoţi, profesori, elevi şi credincioşi, s-au prins în Hora Unirii“, a relatat pr. Constantin Gherasim, care a amintit că activitatea a fost moderată de pr. Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. (Constantin Ciofu)