Marți, 14 ianuarie 2025, conform calendarului neîndreptat, credincioșii ortodocși au sărbătorit Tăierea-împrejur după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Ciucur Mingir, Protopopiatul Cimișlia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Februarie: „Anul 2008 a fost încununat cu roade bogate”
01 februarie: Este întronizat noul Patriarh al Moscovei şi Întregii Rusii, PF Kiril. Întâistătătorul Bisericii noastre i-a adresat un cuvânt de felicitare.
07 februarie: Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi a organizat un simpozion de spiritualitate românească cu tema „Părinţii Capadocieni. Teologie şi spiritualitate pentru secolul al XXI-lea“, la care au participat istorici şi profesori de la instituţiile universitare de studii teologice din cele două Americi. Simpozionul s-a ţinut la Universitatea Concordia din Montreal.
09 februarie: Excelenţa Sa, domnul Mario Cospito, Ambasadorul Republicii Italia în România, a fost primit în audienţă de PF Părinte Daniel, care i-a adus cunoştinţă de faptul că între preocupările BOR „se înscrie şi grija faţă de credincioşii ortodocşi români din străinătate şi integrarea lor în societăţile în care trăiesc“. În acest sens, Preafericirea Sa a propus Sfântului Sinod ca prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) să fie instituită ca Duminică a migranţilor.
12 februarie: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a organizat un simpozion naţional de istorie dedicat Sfântului Neagoe Basarab şi împlinirii a 650 de ani de la înfiinţarea Mitropoliei Ţării Româneşti. Au conferenţiat Pr. prof. acad. Mircea Păcurariu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu şi alţi profesori de istorie şi cercetători.
13 februarie: PF Kiril, noul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii, a transmis Patriarhului României un mesaj de mulţumire, ca răspuns la scrisoarea de felicitare adresată de Întâistătătorul Bisericii noastre: „Luând asupra noastră greutatea crucii slujirii patriarhale, avem nevoie în mod deosebit de susţinerea frăţească a Preafericirii Voastre“.
20 februarie: Preafericitul Daniel, l-a primit, la Reşedinţa patriarhală, pe Jean Tchekan, fondatorul buletinului informativ „Service Orthodoxe de Presse“ (SOP). În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre rolul presei ortodoxe în Europa secularizată şi despre necesitatea găsirii unui limbaj adecvat societăţii în care trăim.
23 februarie: Consiliul Naţional Bisericesc întrunit în şedinţă de lucru, la Reşedinţa patriarhală, a analizat întreaga activitate internă şi externă bisericească pe anul 2008 sub toate aspectele. „Observăm că activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008 a fost încununată de roade bogate“, a subliniat Patriarhul României. Şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti (ANB) a examinat şi a aprobat Raportul general anual al Consiliului Naţional Bisericesc asupra activităţii Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008, a doua zi, 24 februarie.
25-26 februarie: Sfântul Sinod, întrunit în şedinţă de lucru, a hotărât, în legătură cu paşapoartele biometrice, să intervină pe lângă instituţiile Statului român (Preşedinţie, Parlament, Guvern), cu solicitarea de „modificare şi completare a legislaţiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice“. Printre alte hotărâri luate, amintim: organizarea unui Congres Internaţional dedicat Sfântului Vasile cel
Mare şi celorlalţi Părinţi Capadocieni, în perioada 1-4 noiembrie 2009; instituirea „Duminicii părinţilor şi copiilor“, în prima duminică după 1 iunie; instituirea „Duminicii migranţilor români“ în prima duminică după 15 august; schimbarea titulaturii Episcopiei Slatinei în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor şi aprobarea criteriilor privind elaborarea manualelor şcolare de religie, conform noii metodologii aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în acord cu cerinţele Comisiei Patriarhiei Române.