Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
„Fecioara Maria este templul viu al lui Dumnezeu Cuvântul“
De praznicul Naşterii Maicii Domnului, ieri, 8 septembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa le-a explicat credincioşilor semnificaţiile duhovniceşti ale sărbătorii.
Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că praznicul Naşterii Maicii Domnului deschide propriu-zis anul nou bisericesc ca o binecuvântare pentru toţi creştinii, deoarece Maica Domnului este cea binecuvântată între femei şi plină de har. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că Maica Domnului a fost rodul rugăciunilor fierbinţi ale părinţilor ei, Ioachim şi Ana. „Prin lucrarea harului lui Dumnezeu au dat naştere unei fetiţe pe care au numit-o Maria, care înseamnă «doamna»; «cea distinsă»; «cea aleasă»; «împărăteasa». Însuşi numele prefigura o calitate şi o vocaţie deosebită pentru Maica Domnului, anume aceea că va fi împărăteasă, mama Împăratului Iisus Hristos, deasupra îngerilor din ceruri. Maica Domnului s-a născut la bătrâneţile părinţilor ei şi a fost o binecuvântare, o bucurie, o împlinire pentru ei. La vârsta de 3 ani părinţii au dus-o la Templul din Ierusalim, iar acolo ea s-a rugat mult şi a ascultat cuvântul lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi. Timp de 12 ani ea s-a pregătit să devină templul viu al lui Dumnezeu Cuvântul. Maica Domnului se naşte ca rod al rugăciunilor părinţilor ei, Ioachim şi Ana, iar copilăria şi tinereţea ei au fost timp de sfinţire la Templul din Ierusalim. Maica Domnului este izvor de binecuvântare prin rugăciunile ei, pentru că ea aduce harul Preasfintei Treimi în Biserică şi-l dăruieşte oamenilor sub formă de milostivire, de ajutorare“, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În continuare, Preafericirea Sa a explicat că Maica Domnului este ocrotitoarea fecioarelor, pentru că a rămas pururi fecioară, este ocrotitoarea mamelor, pentru că a născut pe Fiul ei Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, este ocrotitoarea clerului, pentru că Iisus Hristos Domnul este marele Preot şi că ea este ocrotitoarea, în special a celor săraci, necăjiţi şi întristaţi. „Maica Domnului este iubire cu smerenie pentru cei pe care nu-i mai iubeşte nimeni, este mamă milostivă şi izvor de speranţă, nădejdea celor deznădăjduiţi şi bucuria celor necăjiţi. Maica Domnului este ocrotitoarea tuturor şi mama creştinilor. Ea nu numai că a ascultat cuvântul lui Dumnezeu la templu, dar l-a interiorizat atât de mult, încât a primit pe Dumnezeu Cuvântul în fiinţa ei şi din ea, din umanitatea ei S-a născut Fiul lui Dumnezeu cel veşnic. În ea, Cuvântul S-a făcut trup, a luat formă de om, deci Dumnezeu cel nevăzut S-a făcut văzut prin naşterea din Maica Domnului. Dumnezeu cel veşnic a intrat în timp prin naşterea din ea, Dumnezeu cel nelimitat, necuprins, S-a făcut cuprins prin naşterea din Fecioara Maria. Astfel, Maica Domnului este ocrotitoarea familiilor care au copii şi dăruitoarea de copii acelora care îşi doresc mult copii“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La final, Preafericirea Sa a mai subliniat că Maica Domnului ne îndeamnă să fim mai atenţi cu darul vieţii şi să îi ajutăm pe cei care au mulţi copii. „Cei care nu au copii pot înfia, iar dacă nu înfiază e bine să ajute familiile cu mulţi copii. Noi putem deveni mâinile iubirii milostive ale lui Hristos atunci când ajutăm familiile cu mulţi copii. Este o mare binecuvântare să ne manifestăm ca părinţi chiar dacă nu avem copii după trup, să ne manifestăm cu iubire părintească“, a explicat Întâistătătorul Bisericii noastre.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa l-a hirotonit întru preot pe Vasile Suraj Veselu, pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Băltiţa, Protoieria Câmpina.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul l-a hirotonit întru diacon pe Cătălin Marian Hangu, pe seama capelei Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, Protoieria Sector 1 Capitală.