Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Femeile din Liga Ortodoxă ajută copiii nevoiaşi
Din iniţiativa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului, în 1992 a luat fiinţă Liga Femeilor Creştine Ortodoxe (LFCO) din Râmnic. Din activitatea desfăşurată până în prezent fac parte proiectele "Educaţia - singura alternativă" şi "Şcoala părinţilor".
Activităţile derulate în decursul timpului s-au pliat foarte bine pe latura educaţională şi socială a Bisericii. Astfel, prin proiectul "Şcoala părinţilor", LFCO are în vedere trei categorii de beneficiari: elevii din ultimul an de liceu, care vor fi conştientizaţi în legătură cu valorile creştine ale familiei; tinerii ce doresc să întemeieze o familie şi, nu în ultimul rând, familiile aflate în criză, care vor beneficia de consiliere în ceea ce priveşte gestionarea conflictelor dintre soţi sau dintre părinţi şi copii. Parteneri în acest proiect sunt Arhiepiscopia Râmnicului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi Primăria Râmnicu Vâlcea. În acest sens, Maria Popescu (foto), preşedintă a LFCO din Râmnicu Vâlcea, a spus: "Trăim într-o societate anomică. De aceea am gândit acest proiect, care sper să se materializeze într-un centru de asistenţă pentru familie. Am dori ca centrul să fie deschis oricărei familii, astfel încât conflictele să fie rezolvate în faza incipientă, înainte de a se transforma în probleme majore în cadrul familiei". Grijă pentru educaţia copiilor Un alt proiect educaţional, derulat de câţiva ani în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Vâlcea, este "Educaţia - singura alternativă". Copiii din familii nevoiaşe au fost ajutaţi să înveţe codul unei bune conduite, dar şi să studieze asistaţi de calculator. De asemenea, copiii participă la diferite activităţi culturale, la teatru, la filarmonică şi la bibliotecă. Proiectelor amintite li se adaugă organizarea de pelerinaje în ţară şi străinătate cu grupuri din toate categoriile de vârstă şi activităţi culturale promovate în mass-media. "Activitatea de bază a Ligii este caritatea care se reflectă atât în plan material, cât şi spiritual. Aceasta se referă la ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. În plan material ajutăm cu hrană şi îmbrăcăminte, iar în plan spiritual oferim consiliere şi informare acolo unde este cazul", mai spune preşedinta LFCO din Râmnic. Din 2007 Liga este acreditată să acorde servicii sociale constând în evidenţierea, diagnosticarea, analizarea şi evaluarea nevoilor sociale ale persoanelor care se află în dificultate, precum şi servicii de informare şi consiliere psiho-socio-medicală. La şedinţele membrelor LFCO asistă şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, care participă activ la discuţii şi se implică efectiv în fiecare activitate desfăşurată.