În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Femeile mironosiţe, icoana femeilor credincioase
Ieri, 26 aprilie, în Duminica a 3-a după Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă a pomenit pe femeile mironosiţe sau purtătoare de mir, care s-au dus să ungă trupul Domnului Iisus Hristos, Cel răstignit şi pus în mormânt. „Femeile mironosiţe sunt icoana femeilor credincioase“, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, săvârşită în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că sfintele femei mironosiţe, care s-au dus să ungă trupului Domnului Hristos în ziua Învierii Sale, sunt „învăţătoare ale Bisericii“ şi „apostoli către Apostoli“, după cum le-a numit Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru curajul mărturisirii Mântuitorului Cel Răstignit şi Înviat din morţi, spre deosebire de viitorii Săi Apostoli, care stăteau încuiaţi în casă de frica iudeilor. Totodată, sfintele femei mironosiţe, pentru dragostea sfântă şi respectul lor mare, au fost răsplătite cu bucuria de a se întâlni cu Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos Cel înviat din morţi, bucurie la care este chemat fiecare creştin. „Cine crede în Hristos şi Îl iubeşte pe El se întâlneşte cu El. Întâlnirea aceasta cu Hristos Cel înviat o trăim şi noi când sărutăm, în fiecare duminică, icoana Învierii Sale din biserică şi ascultăm Evanghelia Învierii Sale la Utrenie şi ne împărtăşim cu El din Sfântul Potir. Ne împărtăşim cu El aproape de «locul unde au stat picioarele Lui» pe Cruce şi în mormântul din care a înviat, adică aproape de masa Sfântului Altar, unde se săvârşeşte Euharistia sau Sfânta Împărtăşanie“.
Omul credincios, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, se aseamănă sfintelor femei mironosiţe, care şi-au pus nădejdea în Dumnezeu în momentul sosirii la mormânt, la a cărui intrare era prăvălită o piatră mare şi grea.
„Şi în viaţa noastră există uneori momente de singurătate, de neajutorare, când nu mai putem conta pe nimeni dintre oameni, când cei care ar trebui sau ar putea să ne ajute nu o fac. În astfel de momente numai credinţa şi nădejdea în Dumnezeu sau iubirea noastră faţă de Hristos mai pot deveni izvor de ajutorare sau de întărire. Adesea, când nu se mai găsesc oameni care să ne ajute, ne ajută chiar îngerii lui Dumnezeu. Ei ne izbăvesc sau ne scapă tainic sau în mod neaşteptat dintr-o situaţie dificilă sau dintr-o încercare grea dacă sporeşte credinţa noastră în Dumnezeu şi dacă ne rugăm cu evlavie lui Hristos. Femeile mironosiţe ne arată tăria credinţei în Hristos şi a iubirii faţă de Hristos, iubire smerită şi sfântă mai tare decât orice calcul de ajutor omenesc din lumea aceasta. Ele ne arată taina şi credinţa Bisericii
lui Hristos, care îşi pune mai mult nădejdea în ajutorul dumnezeiesc decât în ajutorul omenesc, adesea absent sau interesat în mod egoist“, a precizat Preafericirea Sa.
Femeile mironosiţe, a mai subliniat Părintele Patriarh Daniel, au devenit icoana femeilor credincioase care, „dis-de-dimineaţă, la revărsatul zorilor, merg la icoana Mântuitorului Iisus Hristos şi-I cer ajutor ca să prăvălească atâtea «pietre grele ale vieţii» de pe inima sau sufletul lor. Ele reprezintă pe toate femeile care cer ajutorul lui Hristos pentru a putea creşte copiii în credinţă, pentru a fi soţii credincioase în familie şi femei evlavioase în Biserică, pentru a fi purtătoare de valori ale credinţei, deoarece aromatele de mare preţ pe care femeile credincioase le aduc lui Hristos sunt darurile sau valorile credinţei în Hristos, bogăţia spiritualităţii sau a legăturii omului cu Dumnezeu, adică darurile Duhului Sfânt primite de oameni credincioşi ca arvună a bunătăţilor veşnice din Împărăţia Preasfintei Treimi“.
Sfintele femei mironosiţe, a mai arătat Patriarhul României, mai reprezintă pe monahiile „născătoare de virtuţi sfinte ale credinţei creştine“, pe femeile credincioase care veghează la căpătâiul bolnavilor în spitale, profesoarele de religie, asistentele medicale şi sociale, precum şi pe cele care lucrează în instituţii de cultură şi media, care „poartă în sufletul lor şi arată în jurul lor lumina şi bucuria Învierii lui Hristos“.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat felicitări, mulţumiri şi binecuvântări tuturor femeilor care cultivă şi mărturisesc credinţa în Hristos Cel Răstignit şi Înviat în viaţa Bisericii, a familiei şi a societăţii.