De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Festival coral la Caransebeş
Sămbătă, 7 mai, în Sala de festivităţi "Episcop Elie Miron Cristea" a Centrului Eparhial din Caransebeş, s-a desfăşurat a XXIX-a ediţie a Festivalului coral "Timotei Popovici". Evenimentul s-a bucurat de binecuvântarea şi prezenţa Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de reputaţi profesori de muzică din ţară, autorităţi locale şi numeroşi iubitori de muzică sacră şi tradiţională corală.
La festival au participat şase formaţii corale, dintre care Corul de copii "Menestrelul" al Palatului Copiilor din Reşiţa, condus de prof. Adriana Ponoran, corul de copii al Parohiei Bozovici, dirijat de prof. Claudia Cherescu, Grupul coral "Theoforos", dirijat de pr. drd. Radu Bogdan, Corul "Armonia" al Liceului Pedagogic "C.D. Loga" din Caransebeş, condus de prof. Maria Poneţchi, corul Seminarului Teologic "Ioan Popasu" din Caransebeş, condus de pr. Laurenţiu Iacob, şi Corul de copii "Symbol" al Patriarhiei Române, dirijat de Jean Lupu şi Luminiţa Guţanu. Preasfinţitul Episcop Lucian a împărţit diplome şi mape dirijorilor formaţiilor corale participante, iar copiilor cadouri. În încheiere, în aplauzele spectatorilor, Corul de copii "Symbol" al Patriarhiei Române, dirijat de părintele arhidiacon Jean Lupu, a susţinut un miniconcert alcătuit din piese religioase şi laice din repertoriul naţional şi internaţional. La final, Preasfinţitul Lucian a spus: "Iată-ne la finalul acestei săptămâni binecuvântate de credinţă şi cultură în Episcopia Caransebeşului, încununând Zilele credinţei şi culturii în judeţul Caraş-Severin cu acest Festival al corurilor de copii şi tineret "Timotei Popovici", ediţia a XXIX-a. Îi mulţumim domnului prof. Dumitru Jompan pentru că a născut, a crescut, a întreţinut şi a promovat, timp de douăzeci şi nouă de ani, acest festival al corurilor de copii şi tineret. În ultimii cincisprezece ani, acest festival s-a ţinut la Caransebeş, capitala spirituală a Banatului. De aceea promovăm şi încurajăm aceste manifestări ale credinţei şi culturii, ale rugăciunii şi cunoaşterii lui Dumnezeu. Aceste manifestări spirituale, culturale, artistice care vin să ne apropie de Dumnezeu şi să ne apropie pe noi unii de alţii, ca să fim mai buni şi mai uniţi". Festivalul "Timotei Popovici" este primul festival coral pentru copii şi tineret din România şi a debutat în comuna Marga - judeţul Caraş-Severin (1982), iar din anul 1995 a fost transferat la Caransebeş, unde Episcopia Caransebeşului s-a ocupat îndeaproape de organizarea lui. Motivele pentru care Centrul Eparhial a susţinut an de an desfăşurarea festivalului au fost promovarea muzicii religioase - care este obligatorie în interpretarea corurilor - şi cinstirea ce trebuie adusă preotului compozitor Timotei Popovici, originar din localitatea Tincova - Caraş-Severin, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, dar şi cel mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii. Iniţiatorii festivalului au fost de-a lungul timpului profesorii Lia şi Dumitru Jompan, o familie ce a promovat "cu timp şi fără timp" muzica şi tradiţiile Banatului.