Pentru a doua oară, biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei a găzduit joi, 14 noiembrie 2024, o dezbatere al cărei scop a fost creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor
Festivalul coral „Cântările Învierii” la Mănăstirea Dobreşti
În Duminica a III-a după Paşti, a Mironosiţelor, la Mănăstirea Dobreşti, din Arhiepiscopia Timişoarei, s-a desfăşurat a XXII-a ediţie a festivalului coral „Cântările Învierii”. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, festivalul are loc anual, în preajma sfintelor sărbători de Paşti, la una dintre mănăstirile din cuprinsul eparhiei. Evenimentul din acest an a debutat cu săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii în paraclisul de la demisolul bisericii mănăstireşti, aflată în construcţie. Soborul slujitorilor a fost alcătuit din preoţi de la mai multe parohii din apropierea Mănăstirii Dobreşti, în frunte cu pr. Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul eparhial din Timişoara, pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, şi protos. Matei Buliga, stareţul sfintei mănăstiri. După Sfânta Liturghie a avut loc deschiderea celei de a XXII-a ediţii a festivalului coral intitulat „Cântările Învierii”, organizat în fiecare an de Mitropolia Banatului în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş şi cu sprijinul Consiliului judeţean. Anul acesta au participat mai multe formaţii corale, atât din judeţul Timiş, cât şi din judeţul Caraş-Severin. Acestea au susţinut câte un scurt program muzical alcătuit din cântări specifice perioadei Penticostarului. Moderatorul festivalului a fost Ciprian Cipu, director general al Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Timiş. De asemenea, la final toate corurile participante au primit diplome din partea organizatorilor. La eveniment au participat numeroşi credincioşi din localitate, precum şi din parohiile învecinate Mănăstirii Dobreşti.
Mănăstirea Dobreşti s-a înfiinţat la 9 iulie 2003, la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, originar din Dobreşti. De la punerea pietrei de temelie până în prezent, lucrările de construcţie demarate la noul lăcaş de cult au avansat încurajator, la ora actuală fiind executate lucrări la structura lemnoasă a acoperişului. Din încredinţarea Preafericitului Părinte Daniel, Mănăstirea Dobreşti are ca ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.