De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Festivalul de artă creştină românească de la Teliu
Asociaţia social-culturală „Suflet Transilvan“ în parteneriat cu Primăria comunei Teliu, Protopopiatul ortodox Săcele, Asociaţia „Sinapsa XXI“ şi Parohia Teliu-Vale au organizat la Teliu, judeţul Braşov, în perioada 11-14 iulie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a patra ediţie a Festivalului de Artă Creştină Românească. Manifestarea a vizat întărirea legăturilor istorice şi culturale dintre românii din ţară şi comunităţile româneşti din diaspora, ipostaziate în trupul Bisericii.
Festivalul, la care au luat parte şi jurnalişti de la „Ziarul Lumina“, a debutat vineri, 12 iulie, cu participarea invitaţilor, a unor membri ai Parlamentului României şi ai autorităţilor locale, la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în Biserica „Sfinţii Arhangheli“ din oraşul Săcele. „Am primit cu aleasă bucurie iniţiativa Protopopiatului Săcele de a organiza, împreună cu alte câteva asociaţii cultural-creştine, un festival de artă creştină românească în Arhiepiscopia Sibiului, menit a reuni valori spirituale ale neamului românesc din timpurile străvechi până în prezent, precum şi de a dinamiza lucrarea pastoral-misionară a Bisericii în această parte a eparhiei noastre“, se arată în cuvântul de binecuvântare adresat participanţilor de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.
Programul festivalului, destul de dens, a cuprins, printre multele manifestări, o prezentare a situaţiei românilor din Valea Timocului, a istoriei Mitropoliei Basarabiei şi a problemelor cu care se confruntă românii ortodocşi de dincolo de Prut, suferinţele populaţiei aromâne de la noi în timpul strămutărilor şi deportărilor comuniste, vizitarea Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, a Muzeului Etnografic „Vatra Hărmanului“, comunicări şi seminarii despre memoriile originii românilor, mărturii şi documente, un extraordinar spectacol de muzică şi poezie, precum şi pelerinaje la mănăstirile Valea Mare şi Sita Buzăului din Episcopia Covasnei şi Harghitei.
La festivalul de la Teliu au participat pr. protopop Boian Alexandrovici din Valea Timocului (Serbia); poeţii Moni Stănilă şi Alexandru Vaculovschi din Basarabia; Marius Marian Şolea, consilier la Ministerul Culturii şi Cultelor; părintele arhimandrit Hristofor Bucur, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Poiana Braşov; pr. Călin Sămărghitan; Virgil Borcan, lector universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania“ din Braşov; interpreta de muzică aromână Ianula Gheorghe şi Aurica Piha, de la Radio România Internaţional. De asemenea, au citit din creaţiile proprii prozatoarea Catia Maxim, poeţii Diana şi Florin Caragiu, Daniela Şontică, redactor-şef al „Ziarului Lumina“, Cristina Cârniceanu, Eugenia Ţarălungă, Florian Silişteanu, Ştefan Ciobanu, Nicoleta Popa şi Daniel Drăgan.