De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Festivalul de colinde de la Aleșd, la cea de-a 13-a ediţie
Numeroase parohii de pe Valea Crișului Repede s-au implicat în formarea grupurilor de colindători care au participat la Festivalul de colinde de la Aleşd, judeţul Bihor, eveniment care a avut loc la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitate. Au participat câteva sute de colindători, iar dintre aceştia, la final, au primit daruri peste 200 de copii.
Festivalul a fost organizat de Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleșd, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria orașului Aleșd, şi are ca scop să revigoreze tradiția creștină a colindelor, alături de costumele populare. Festivalul a început cu două colinde interpretate de Corul „Glasul Credinței” al bisericii-gazdă, condus de prof. Matei Șunea. Au participat copii de la „Moștenitorii cântecului” din Oradea, „Floare de Lotus” din Sânmartin, Parohia Valea Mare, Parohia Lugașu de Sus, de la școlile din Beznea, Aștileu și Roșia, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, „Cantus Roman” Aleșd și de la Grupul vocal „Onix”. Acestora li s-au alăturat corul bisericii din Vadu Crișului și grupul de colindători adulți din Peștiș. Peste 200 de colindători copii au fost răsplătiţi, conform tradiției, cu pachete (mere, nuci, dulciuri), prin bunăvoința unor credincioși, între care Claudia Filip, sponsor permanent al festivalului, familiile Ioan Todoca, Ioan Todoș, Avram Lup, Cristian Ardelean, Marușca Petru și a membrilor Consiliului parohial.
Grupul de colindători din Hotar, „Dobașii”, împreună cu Ansamblul folcloric „Datina”, coordonați de prof. Cristian Strugar, au interpretat colindele din satul Hotar, denumite de localnici „corinzi”, acompaniaţi de instrumentele arhaice „dobe”, motiv pentru care colindătorii adulți au fost numiți „Dobașii” din Hotar. Alte două grupuri de colindători adulți prezente la festival au fost cele din Luncșoara, coordonat de Nicolae Botici, și din Borod, coordonat de Nicu Gârz.
La festival au mai participat ca invitaţi Grupul „Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor din Oradea, coordonat de Anamaria Turc Gal, interpreta Florica Bradu şi Grupul Aușana. La final, toţi cei prezenţi au colindat împreună.