În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Festivalul portului popular românesc în Italia
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a organizat ieri, 6 iulie, cea de-a V-a ediţie a Festivalului „Ziua portului popular românesc“. Acest eveniment s-a desfăşurat concomitent în 203 parohii ortodoxe româneşti din cadrul eparhiei. Cu acest prilej, în parohii a fost proiectat filmul „Satul de demult“.
Peste 20.000 de români din întreaga Italie au participat ieri la Sfânta Liturghie îmbrăcaţi în portul popular românesc, specific zonei de care aparţin. „În această duminică, fiecare parohie din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a fost încurajată să aibă o participare la festival, această zi dorindu-se a fi o redescoperire a portului popular românesc în contextul actual multicultural şi multietnic, context în care trăiesc românii în Italia. În cadrul acestui eveniment a fost distribuit invitaţilor pliantul Carta d'identità del Popolo Romeno (Cartea de identitate a Poporului Român), care cuprinde o scurtă caracterizare a ţării noastre din punct de vedere istoric, geografic, religios şi cultural. Cu acordul şi colaborarea Astra Film România, în cadrul acestui festival a fost proiectat filmul „Old Time Village“ („Satul de demult“). Filmul, în regia lui Dumitru Budrala, a primit Marele Premiu pentru cel mai bun film la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Etnografic, din acest an, de la Zlatna, România. „«Satul de demult» este un film în afara tiparelor obişnuite, despre viaţa din satul de odinioară şi despre un muzeu extraordinar care, aşa cum se spune în ghidurile turistice, merită un detur. Cu acest prilej, atât clericii, cât şi credincioşii din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei au invitat oficialităţi italiene şi persoane interesate de cultura şi tradiţia românească“, a precizat pr. Ioan Lupăşteanu, consilier eparhial în cadrul Departamentului mass-media şi de informare al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Prin acest festival al portului popular românesc organizatorii au urmărit păstrarea şi promovarea din generaţie în generaţie a complexităţii şi profunzimii sufletului românesc, care s-a reflectat şi în frumuseţea costumelor populare, dar şi întărirea conştiinţei identităţii noastre ortodoxe şi româneşti.
În majoritatea parohiilor ortodoxe româneşti au fost organizate prezentări ale costumelor populare şi variate programe artistice, în cadrul cărora tineri şi adulţi au interpretat cântece populare şi au recitat poezii.