La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Festivaluri de literatură şi de carte la Cluj-Napoca
În perioada 5 şi 7 octombrie se desfăşoară prima ediţie a Festivalului Naţional de Literatură, FestLit Cluj 2014, iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi organizat de Filiala Cluj a USR. La eveniment participă reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor. Programul cuprinde Ronduri de gală ale scriitorilor, lecturi publice, dezbateri pe diferite teme, un "Desant scriitoricesc" în mai multe facultăţi, colegii, licee, biblioteci, lansări de carte, recitaluri de poezie. La final se va acorda Marele Premiu al Festivalului.
Azi, 7 octombrie, între orele 10:00 şi 12:30 participă la Desantul scriitoricesc" şi elevii de la Seminarul Teologic Ortodox, care vor primi vizita unor scriitori precum Adrian Alui Gheorghe, Horia Bădescu, Leo Butnaru, Marian Drăghici, Rodica Marian, Olimpiu Nuşfelean, Ioan Pintea, George Vulturescu şi Jean Poncet. Amfitrioana întâlnirii de la Seminarul Ortodox clujean va fi Nicoleta Popa. Tot azi, între orele 14:30-17:30, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, scriitorii vor urca pe scenă pentru lansări de carte maraton, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania. De la ora 17:00 este programată o "Întâlnire cu Nicolae Manolescu" la Colegiul studenţesc de performanţă academică. Seara se va încheia cu Nocturna "Rostirea poetică".
"Renaşterea" la Festivalul de carte
Festivalul Naţional de Literatură se desfăşoară în strânsă concordanţă cu Festivalul Internaţional de Carte Transilvania care are loc între 7-12 octombrie, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. La acest festival participă şi Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care va lansa mai multe volume.
Astfel, despre volumul "Fărâmiturile ospăţului", de Sf. Ignatie Briancianinov, vor vorbi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB şi protosinghelul Simeon Pintea de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Volumul "Spre ziua cea neînserată. Viaţa Elisabethei Behr-Sigel (1907-2005)" de Olga Lossky va fi prezentat de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă, şi prof. univ. dr. Rodica Pop, de la Facultatea de Litere a UBB. Sub egida Bibliotecii Judeţene "George Coşbuc" Bistriţa-Năsăud va fi lansat volumul "Dogmatica ortodoxă" de Grigore Pletosu, apărut la Editura Renaşterea, la care participă Irina Petraş, pr. prof. univ. Ioan Chirilă, Ion Pop, Ştefan Manasia şi Ioan Pintea. (Oana Rusu)