De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Festivaluri de muzică și poezie la Caransebeș
Episcopia Caransebeșului a organizat în această perioadă două festivaluri în cadrul programului „Zilele credinței și culturii” dedicate hramului Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”. Joi, 27 aprilie, s-a desfășurat în lăcașul de rugăciune cea de-a 16-a ediție a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea”, iar sâmbătă, 29 aprilie, în curtea Reședinței Episcopale, a avut loc Festivalul de poezie în grai bănățean, intitulat „Credință și lumină”.
La Festivalul de muzică religioasă au participat nouă coruri venite din întreg Banatul de Munte, Arad și Timișoara. Au participat membrii Permanenței Consiliului eparhial, preoți, elevi seminariști și numeroși credincioși din oraș, ne-a transmis arhid. Pavel Canea.
Toate corurile participante au primit plachete și diplome. „Ne bucurăm foarte mult că ați venit în număr mare la catedrala noastră ca să ascultați aceste glasuri minunate și aceste cântări pascale care ne-au înălțat duhovnicește și au transformat și această zi într-o frumoasă zi a Învierii lui Hristos, o zi a bucuriei și veseliei duhovnicești. Îi felicităm pe toți cei care au venit de departe sau de aproape în cetatea Caransebeșului, felicităm Corala bărbătească «Epifania» din Timișoara, corul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, corul Facultății de Teologie din Arad și celelalte formații corale din cuprinsul eparhiei noastre”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Festivalul de poezie în grai bănățean a debutat cu secțiunea științifică care a inclus comunicări ale cercetătorilor etnografi. În continuare, manifestarea culturală a cuprins secțiunea artistică, desfășurată în curtea Reședinței Episcopale, dar și în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu”, în cadrul căreia copii și tineri au interpretat poezii și cântece bănățene, iar tinerii muzicieni ai Ansamblului „Timișul” din Timișoara, dirijat de Nicolae Baniciu, au bucurat auditoriul cu un recital de muzică populară specifică regiunii.
Toți participanții au primit diplome, medalii și alte daruri din partea Episcopiei Caransebeșului.
Evenimentul a fost organizat de Episcopia Caransebeșului cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și în colaborare cu Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean; Ansamblul „Timișul” din Timișoara, și Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, ne-a transmis Darius Herea.