Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Festivitate de premiere la Sibiu
Elevii care au ocupat primele trei locuri la etapa eparhială a Concursului naţional de proiecte „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine“ au fost premiaţi de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ceremonia a avut loc în capela Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu.
În Arhiepiscopia Sibiului, primul loc la această etapă a concursului a fost ocupat de grupul de elevi de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi „Sfinţii Transilvăneni“ din cimitirul ortodox din Mediaş, coordonaţi de parohul Flaviu Fleşer. Locul al doilea a fost ocupat de elevii de la Parohia Cibin II, coordonaţi de părintele Vasile Dariciuc şi prof. Carmen Ivan, iar pe locul al treilea s-au aflat copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă nr. 1 din Sibiu, conduşi de părintele Marian Vlăduţ, care au participat în parteneriat cu un grup din cadrul Asociaţiei „Rut“ de la Biserica „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Nicolae“ din Sibiu, elevi coordonaţi de pr. Achim Băcilă. Comisia de evaluare a fost formată din decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, pr. lect. dr. Petru Pantiş, de la aceeaşi facultate şi inspectorul de Religie din judeţul Sibiu, prof. Măriuca Neagu.
Ceremonia prin care elevii au fost premiaţi a avut loc în capela Facultăţii de Teologie din Sibiu, în prezenţa IPS Mitropolit Laurenţiu, a pr. prof. dr. Aurel Pavel, a inspectorului de religie, prof. Măriuca Neagu, a elevilor câştigători, a preoţilor, voluntarilor şi a părinţilor care i-au sprijinit şi coordonat în toate activităţile acestei etape a concursului.
Formarea caracterului religios-moral
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe elevi pentru dragostea faţă de Biserică şi faţă de cei sărmani, deoarece foarte multe dintre proiectele înscrise în concurs au vizat ajutoarea unor familii cu nevoi materiale, sau a bolnavilor din spitale. Ierarhul le-a mulţumit preoţilor, profesorilor voluntari şi părinţilor care au coordonat şi sprijinit elevii în activităţile lor.
„Tot ceea ce aţi învăţat la ora de religie şi la aceste activităţi vă ajută să vă formaţi caracterul religios-moral. Un om de caracter este cel care şi-a agonisit nişte virtuţi pe care se sprijină viaţa sa. Caracterul religios-moral este tocmai această dragoste faţă de Dumnezeu, faţă de semen şi faţă de cei sărmani. Voi sunteţi întruchiparea unei perioade a sincerităţii, a nevinovăţiei şi a curăţiei“, le-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu elevilor prezenţi.
Elevii au primit diplome, cărţi şi iconiţe de la IPS Mitropolit Laurenţiu, iar cei care au ocupat locul întâi vor participa la etapa naţională, organizată la Patriarhia Română, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.