În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Festivitate la Colegiul Naţional Ortodox
Elevii Colegiului Naţional Ortodox din Cluj-Napoca au încheiat în mod festiv cursurile. Copiii, alături de cadrele didactice şi de părinţi au participat la festivitatea de încheiere a anului şcolar 2012-2013.
Momentul festiv a avut loc în curtea Colegiului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul festivităţii au fost acordate premii pentru rezultatele deosebite obţinute de elevi în acest an şcolar şi la concursurile judeţene şi naţionale. Elevii de la Colegiul Naţional Ortodox au primit premii speciale constând în cărţi de rugăciuni, din partea Parohiei „Sfânta Treime“ din Cluj-Napoca.
IPS Mitropolit Andrei le-a oferit copiilor cărţi de poveşti şi iconiţe şi i-a felicitat, la final, pentru rezultatele deosebite obţinute în acest an şcolar.
Ierarhul le-a spus că, din punct de vedere duhovnicesc, ei nu intră în vacanţă, şi au fost îndemnaţi să participe în fiecare duminică la Sfânta Liturghie.
„Pentru copiii noştri, cea mai mare bucurie este că a venit vacanţa. Acum, din punct de vedere duhovnicesc, nu intrăm niciodată în vacanţă, pentru că, pe lângă bucuriile pe care vi le oferă vacanţa, nu trebuie să uităm că duminica trebuie să mergem la biserică. Ne dorim ca prin această şcoală de excepţie, care va fi aluatul ce dospeşte toată frământătura Clujului, să putem demonstra cât de frumoşi, cât de cuminţi şi cât de bine educaţi sunt copilaşii care învaţă la această şcoală“, a spus IPS Mitropolit Andrei, care a amintit de cuvintele înţeleptului Solomon „Învaţă-l pe copil cu purtarea pe care trebuie să o aibă şi nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea“.
Înscrieri la Seminar şi la Colegiu
La festivitate a luat parte şi inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon, care a evidenţiat rolul educaţiei religioase în formarea tinerilor. Corul Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu a interpretat mai multe lucrări folclorice.
Colegiul Naţional Ortodox a fost înfiinţat în anul 2012. Aici învaţă aproximativ 80 de copii în două clase pregătitoare şi două clase I. Începând cu anul şcolar viitor, aici se vor înfiinţa alte două clase pregătitoare cu câte 60 de locuri şi, de asemenea, vor fi înfiinţate şi două clase a V-a, cu câte 50 de locuri. În această perioadă se fac înscrieri atât la Colegiul Naţional Ortodox, cât şi la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.