De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Fidelitate față de sfinți și fast liturgic la hramul Mănăstirii Plumbuita
Una dintre cele mai cunoscute vetre monahale din Capitală, Mănăstirea Plumbuita, a îmbrăcat haine de sărbătoare sâmbătă, 24 iunie, când și-a prăznuit hramul istoric, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Bucuria duhovnicească a obștii monahale și a numeroșilor pelerini care au trecut pragul mănăstirii a fost sporită de prezența Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii prezenți în număr mare au participat cu răbdare și evlavie, în ciuda temperaturii ridicate, la Sfânta Liturghie săvârșită de ierarh la Altarul de vară al așezământului monahal. Aceștia au înălțat rugăciuni de laudă Înaintemergătorului Domnului, primind binecuvântarea Sfântului Ioan și prin închinarea la un fragment din cinstitele sale moaște, aflat în tezaurul sacru al Mănăstirii Plumbuita.
Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh la Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț; părintele protosinghel Justin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita; părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica din județul Ilfov; părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal; părintele Mihai Cristian Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală, precum și alți clerici.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat faptul că în mod obișnuit sărbătorim numai ziua mutării la Domnul a unui sfânt. Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă o excepție de la această regulă, evenimentul comemorat constituind una din cele două nașteri minunate prezentate în Sfânta Evanghelie. Referindu-se la paremiile citite la slujba Vecerniei acestei sărbători, ierarhul a explicat felul în care aceste texte vechi-testamentare au prefigurat nașterea și activitatea „celui mai mare om născut din femeie”, după cuvintele Mântuitorului.
„Sfântul Ioan este omul care a trăit asemenea îngerilor, care a fost în pustie până în ziua când s-a bucurat să vadă cerurile deschise și pe Fiul lui Dumnezeu, Care Se boteza, mărturisit de Părintele Său. Înaintemergătorul Domnului este slujitorul Adevărului și pentru adevăr a și murit. Ioan Botezătorul îi reprezintă pe cei care Îl slujesc cu fidelitate pe Domnul, pe cei care înțeleg că nu se pot așeza înaintea Lui. Putem vedea în antiteză atitudinea lui Ioan față de Mântuitorul cu cea a îngerului creat de Dumnezeu, care a dorit să își așeze tronul mai presus decât Stăpânul lui. (...) În această mănăstire, Sfântul Ioan Botezătorul este cinstit de mai bine de patru veacuri și jumătate. Ctitorii acestei biserici știau foarte bine de ce au așezat-o sub ocrotirea Înaintemergătorului Domnului. Cartea Apocalipsei ne vorbește despre îngerii mai multor Biserici din Asia Mică. Îngerul Mănăstirii Plumbuita este Sfântul Ioan Botezătorul, și el a hotărât, pentru rugăciunile făcute în aceste veacuri cu atâtea încercări și cu prea puține bucurii, ca un fragment din moaștele lui să vină aici din Muntele Athos pentru a întări jertfa soborului, pentru a aduce nădejde și a da curaj”, a concluzionat ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon, pe seama Parohiei „Sfântul Silvestru” din Protoieria Sector 2 Capitală, pe teologul Antonie Viorel Comișan. Ierarhul l-a hirotonit întru preot și pe diaconul Radu Ciprian Basuc, pe seama Parohiei Cărbunești din Protoieria Vălenii de Munte, județul Prahova.
La final, soborul de slujitori a săvârșit slujba Parastasului pentru pomenirea ctitorilor, a stareților, slujitorilor și ostenitorilor Mănăstirii Plumbuita care au trecut la Domnul.
În încheiere, părintele stareț Justin Bulimar a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija arătată față de Mănăstirea Plumbuita, precum și Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul și soborului pentru înălțătoarea slujire, și credincioșilor care au înfrumusețat hramul de anul acesta prin prezență și fidelitate față de ocrotitorul mănăstirii, Sfântul Ioan Botezătorul. Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul i-a oferit un frumos buchet cu flori.