În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfântul Ioan Botezătorul cinstit în mod deosebit două zile la Mănăstirea Plumbuita
Duminică, 29 august, în ziua pomenirii Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Mănăstirea Plumbuita din București găzduiește un eveniment deosebit prilejuit de binecuvântarea primirii din Sfântul Munte Athos a unui fragment din moaștele Înaintemergătorului Domnului, ocrotitorul mănăstirii.
„Prin lucrarea minunată a lui Dumnezeu, am reușit aducerea din Muntele Athos, la Mănăstirea Plumbuita, atât a sfintelor moaște ale Sfântului loan Botezătorul, cât și a unei copii a Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița, spre folosul, binecuvântarea și ajutorul obștii monahale și a tuturor închinătorilor acestei mănăstiri”, ne-a spus părintele protos. Justin Bulimar, starețul mănăstirii, care ne-a mărturisit despre întâmplarea minunată a aducerii sfintelor moaște:
„În urma unei vizite la Mănăstirea Plumbuita a monahului Gherasim, viețuitor al Schitului Prodromu, i-am spus acestuia dorința noastră de a avea spre binecuvântare și cinstire o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorului mănăstirii. De atunci, frații noștri, părinții de la Prodromu, au început a se sfătui în cele de cuviință, cum ar putea să ne ajute. Cum la Schitul Prodromu se păstrează doar o parte din piciorul Sfântului loan Botezătorul, adus din Bizanț într-o cutie de argint și donată ctitorilor Schitului Prodromu de către Maria Beldiman Mavrocordat - ultima urmașă din familia lor, părinții nu știau cum să procedeze. Însă Dumnezeu a rânduit ca în acele zile să ajungă la schit arhim. Antipa Protopsaltul de la Chilia «Sfânta Ana» a Sfintei Mănăstiri lviron. Acesta, căutând sfat la ieroschimonahul lulian, duhovnicul Schitului Prodromu, a aflat de dorința noastră. Părintele Antipa auzind aceasta a spus monahilor de la Prodromu: «Noi la chilia noastră veche avem două cutiuțe cu Sfintele Moaște ale Sfântului loan. Dacă mănăstirea de care ziceți este istorică și de mare importanță, chiar în capitala României, mai bine să dăruim noi una dintre răclițe spre folosul obștii și al credincioșilor de acolo. Le vom dărui partea cea mai mare, deoarece mănăstire fiind, acolo vor fi cu mult mai mult de folos, iar la noi la chilie poate să rămână racla cea mică".
Procesiune cu moaștele Sfântului Ioan Botezătorul
Sărbătoarea Sfântului Ioan va începe de sâmbătă, 28 august, la cea mai veche mănăstire din București, când, de la ora 17:30, va avea loc procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan Botezătorul și așezarea acestora spre închinare în baldachinul special amenajat din incinta mănăstirii. De la ora 18:00 se vor oficia slujba Vecerniei mari, Litia și Utrenia.
Duminică, 29 august 2021, programul liturgic va începe la ora 08:30, cu Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și Ceasurile.
De la ora 09:20, va fi oficiată Sfânta Liturghie, la altarul de vară al mănăstirii, de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Racla cu moaștele Sfântului Ioan Botezătorul va rămâne spre închinare până duminică seara după slujba Vecerniei, după care va fi așezată în baldachinul din biserica mănăstirii.
Fragmentul din cinstitele moaşte ale Sfântului Proroc Ioan Botezătorul adus din Sfântul Munte a fost așezat într-o raclă din argint confecționată la Atelierele Patriarhiei Române. Aceasta a fost sfințită vineri, 27 august 2021, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale.
Mănăstirea mai are un odor de preț adus, de asemenea din Sfântul Munte, o copie a Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița, donație a dlui George Becali, chiar înaintea praznicului Adormirii Maicii Domnului.