Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Zile de sărbătoare la Mănăstirea Plumbuita
Cea mai veche așezare monahală din Capitală, Mănăstirea Plumbuita, și-a cinstit duminică, 29 august, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ioan Botezătorul, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Anul acesta, pelerinii care au participat la manifestările religioase s-au putut închina unui fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Ioan, primite în dar de vatra monahală bucureșteană de la Chilia „Sfânta Ana” a Mănăstirii Iviru din Muntele Athos.
Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului a fost cinstit în toate lăcașurile de cult ortodoxe în ziua de 29 august, când Biserica a rânduit pomenirea Tăierii cinstitului său cap. Între numeroasele comunități parohiale și vetre monahale care îl au ca ocrotitor spiritual, Mănăstirea Plumbuita din București s‑a pregătit în chip deosebit pentru această sărbătoare, printr‑un bogat program liturgic care a debutat în ajun cu organizarea unei procesiuni cu racla în care se păstrează fragmentul din cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul și săvârșirea slujbei Privegherii.
În ziua pomenirii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, în mijlocul pelerinilor și al viețuitorilor vetrei monahale s‑a aflat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat înțelesurile duhovnicești ale minunii vindecării lunaticului și a evocat viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul. „În Evanghelia de astăzi, Mântuitorul le oferă ucenicilor o înaltă lecție, arătând care este rezolvarea cazurilor foarte grele pe care le‑ar putea întâlni. Rugăciunea și postul sunt la îndemâna tuturor, dar credința adevărată poate muta și munții. De multe ori dorim lucruri care nu ne sunt de folos, alteori le cerem șovăielnic, de aceea rezultatul este pe măsură. Credința poate schimba lucrurile, când este puternică. De asemenea, Evanghelia ne învață cum părinții trebuie să poarte de grijă copiilor lor. Smerenia părintelui l‑a ajutat să își vindece fiul. De aceea, smerenia părinților și dragostea pentru îngrijirea copiilor îi ajută pe aceștia din urmă să devină de folos familiilor lor, Bisericii și țării. De aceea, atitudinea părintelui din Evanghelia de astăzi trebuie să fie preocuparea de căpătâi a fiilor Bisericii. Acesta este exemplul unui părinte adevărat care merge mai ales la Hristos, la Biserică, pentru fiul său. Aceeași grijă trebuie arătată și față de alți oameni năpăstuiți, aceste fapte fiind răsplătite nu doar în această viață, ci mai ales în cea viitoare”, a spus Episcopul‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La momentul rânduit din timpul Sfintei Liturghii, ierarhul l‑a hirotonit întru preot pe diaconul Emanuel‑Dan Pufulete, pe seama Parohiei Valea Anei, din cadrul Protopopiatului Vălenii de Munte, județul Prahova.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijați de părintele arhidiacon Mihail Bucă.