De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Filantropie FORTE la Sibiu
La sediul Serviciului Social al Arhiepiscopiei Sibiului a avut loc vineri, 3 decembrie, prezentarea proiectului FORTE - Formare trainică pentru parteneriat social derulat de Federaţia Filantropia împreună cu Patriarhia Română, Instituto de Formation Integral (IFI) şi SC Global Commercium Development SRL.
Proiectul se desfăşoară pe parcursul a 36 de luni, până în august 2013, pe teritoriul României, fiind susţinut financiar prin Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU. Se urmăreşte dezvoltarea capacităţii organizaţionale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administraţiei Patriarhale şi a nouă eparhii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel naţional. Proiectul a fost prezentat, la Sibiu, de Ina Rizoaica, reprezentant al Asociaţiei Filantropia al Patriarhiei Române. Alături de Arhiepiscopia Sibiului, au fost incluse în proiect Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Severinului şi Strehaiei, Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Giurgiului, Episcopia Ortodoxă Română Tulcea şi Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Se va dezvolta un Centru Naţional de Formare Continuă, iar formatorii vor fi selectaţi din cadrul eparhiilor cuprinse în proiect, în funcţie de abilităţile specifice. Vor fi dezvoltate 10 centre de resurse la nivelul eparhiilor alese. Se va organiza şi un proces de consultare prin intermediul unor ateliere. "Impulsul de creştere trebuie să vină la nivel local" Ina Rizoaica, reprezentant al Asociaţiei Filantropia al Patriarhiei Române, a precizat că "proiectul a început în septembrie, anul acesta, iar acum ne aflăm în perioada în care consolidăm echipele locale şi ne pregătim pentru primul pas, evaluarea organizaţională. Ne aşteptăm de la echipele locale să ne sprijine foarte mult pentru că fiecare eparhie va trebui să crească în ritmul propriu şi să atingă acele elemente care sunt relevante pe plan local. Astfel, este important să se înţeleagă că noi oferim sprijin, dar că impulsul de creştere trebuie să vină la nivel local". Prezentarea proiectului se desfăşoară, în ţară, până la finele anului 2010, urmând ca de anul viitor să înceapă evaluarea. "După momentul de evaluare, în care fiecare eparhie trebuie să vadă unde se află şi ce doreşte să schimbe, va urma un proces consistent de formare pentru 800 de persoane în cadrul unui centru care se dezvoltă, tot prin proiect, în Bucureşti, apoi cu aceste persoane instruite se vor dezvolta strategii locale care vor creşte atât capacitatea organizaţională a eparhiilor, cât şi calitatea serviciilor sociale pe plan local. Ne dorim ca, până la sfârşitul proiectului, să avem planuri de acţiune pe care să le implementăm", a mai spus Ina Rizoaica. Pr. Cristian Creangă, consilier social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, a precizat că, după prezentarea proiectului, în următoarele două-trei luni urmează să se desfăşoare evaluarea la nivelul eparhiei, pe sectoare.