În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Final în taberele catehetice de la Mănăstirea Strâmba
La Mănăstirea Strâmba, judeţul Sălaj, s-a desfăşurat ultima tabără de catehizare din acest an pentru elevii sălăjeni premiaţi la concursuri şi la olimpiada de religie.
Stareţul Mănăstirii Strâmba, arhimandritul Grighentie Oţelea, i-a întâmpinat pe tineri în tabără, ca de fiecare dată, cu multă dragoste, iar prin deosebitul său tact pastoral şi pedagogic a reuşit să insufle copiilor anumite conduite creştineşti: ascultare, respect, dragoste de Dumnezeu şi faţă de semeni. Elevii au fost însoţiţi de cadre didactice, între care Ioan Ciocmărean şi Lucreţia Sbînca. Marea bucurie a fost reîntâlnirea cu grupul de copii de la Curtici, judeţul Arad, însoţiţi de învăţătoarea Alina Luluşan. În această perioadă au fost prezenţi în tabără şi un grup de copii de la Casele de tip familial din Fizeş şi Hereclean însoţiţi de Aurica Boia.
Părintele Acachie, alături de profesorii însoţitori, s-au ocupat de buna desfăşurare a activităţilor, pe care au încercat să le pregătească în aşa fel încât să fie cât mai atractive pentru copii. Tabăra a început printr-un joc, "Îngeraşul", în care fiecărui copil i-a revenit sarcina de a avea în grijă, pe tot parcursul săptămânii, de o persoană. La acest joc s-au alăturat şi profesorii, alături de pr. Acachie.
A urmat o serie de cateheze ţinute de profesori şi de pr. Acachie, iar într-una din zile pr. prof. Mateiu Călin s-a aflat în mijlocul copiilor. Activitatea s-a încheiat printr-un joc captivant şi atractiv pentru copii. O altă activitate de catehizare apreciată de copii a fost cea susţinută de stareţul Grighentie Oţelea.
Activităţi ecologice şi drumeţii
Activităţile din tabără au fost diverse, iar între acestea au fost şi activităţi ecologice. Stareţul Mănăstirii Strâmba i-a îndemnat pe copii să planteze fiecare câte o floare, pentru o persoană dragă lor, de care să aibă grijă pe tot parcursul săptămânii, activitate la care a participat şi el, alături de pr. Acachie şi de profesori. Copiii au avut parte şi de drumeţii, astfel că într-una din zilele taberei s-au bucurat de o excursie la Satu Mare unde au vizitat Muzeul Judeţean, precum şi alte obiective. A urmat o altă drumeţie, la Fântâna Tâlharului, unde copiii au aflat legenda acelui loc frumos. Toate aceste activităţi au fost împletite cu rugăciunea. În fiecare zi copiii au participat la sfintele slujbe, la Utrenie, Acatiste, Sfânta Liturghie, Vecernie, iar încoronarea acestor activităţi s-a făcut cu spovedirea şi împărtăşirea. De asemenea, copiii au participat la taina Sfântului Maslului. Stareţul a înmânat, la final, diplome tuturor copiilor prezenţi în tabără, precum şi profesorilor însoţitori. Toţi copiii din tabără au fost ca o familie, au simţit că aparţin aceluiaşi grup, s-au legat prietenii, au învăţat să se ajute unii pe alţii şi să nu facă diferenţe între ei şi, ceea ce este mai important, să fie mulţumitori lui Dumnezeu pentru toate câte le-a dat. A fost o săptămână minunată pentru copii şi pentru dascăli, acest lucru fiind datorat gazdei, arhimandritului Grighentie Oţelea, întregii obşti, precum şi tuturor celor care s-au implicat, astfel încât şederea copiilor să fie cât mai plăcută. (Prof. Marinela Roşu)