Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Finaliștii concursului „Lăudați pe Domnul!”
Juriile celor patru secțiuni ale Festivalului-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, ediția a 10-a, s-au întrunit, în perioada 28-29 septembrie 2017, la Centrul cultural-social „Sfântul Nectarie de la Eghina” al Mănăstirii Radu Vodă din București, pentru a evalua corurile înscrise la concursul ce se va desfăşura la Palatul Patriarhiei în data de 27 octombrie 2017.
În cadrul secţiunii Interpretare muzică psaltică, au fost evaluate cinci coruri. Proba de concurs a constat în interpretarea a două piese, la alegere: o cântare din slujba Vecerniei sau din cea a Utreniei şi una din slujba Sfintei Liturghii. Corurile calificate în etapa finală a acestei secțiuni sunt: Grupul bizantin „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, Arhiepiscopia Tomisului (97,33 puncte); Corul „Vlaho-Bizantin”, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (95,67 puncte), şi Corul „Byzantion”, Arhiepiscopia Iașilor (92,67 puncte). Celalalte coruri concurente vor primi, prin poștă, diplome de participare. În cadrul secţiunii Interpretare muzică corală au fost evaluate 14 coruri. Proba de concurs a constat în interpretarea a trei piese muzicale, la alegere: una religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă sau laică din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică sau patriotică. Corurile calificate în etapa finală sunt: Corul „Cvartson”, Arhiepiscopia Iașilor (93 puncte); Corul de cameră „Excelsior”, Arhiepiscopia Timișoarei (91 puncte); Corala „Sfinții Arhangheli” – Paris, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (90,67 puncte). Celalalte coruri vor primi, prin poștă, diplome de participare. În cadrul secțiunii Compoziție muzică psaltică au fost evaluate lucrările a 11 compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Fiecare concurent a compus o piesă muzicală în glasul 2, pe textul de la Slava Stihoavnei din Duminica Ortodoxiei. Compoziţia este în primă audiţie şi nepublicată până în prezent. Câștigătorii secțiunii sunt: premiul 1 – Khalid-Mihail Qaramah, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (97 puncte); premiul 2 – Cătălin Cernătescu, Școala Gimnazială Nr. 79 din București (96 puncte); premiul 3 – pr. Cristian Alexandru, Parohia Afumați 2, Ilfov (95 puncte). Diplome de participare vor fi oferite celorlalți concurenți. În cadrul secţiunii Compoziție muzică corală au fost evaluate lucrările a trei compozitori din cuprinsul Patriarhiei Române. Fiecare concurent a compus o piesă muzicală, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile, având ca temă mărturisirea credinţei în temniţele comuniste din România. Câștigătorii sunt: premiul 1 – Alexandru-Ștefan Murariu, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (94 puncte); premiul 2 – lect. dr. Matei Pop, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (89 puncte); premiul 3 – Ilie-Adrian Iacob, student la Universitatea de Vest Timișoara (46 puncte).