Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Finalizarea cursurilor pentru gradele profesionale în preoţie
Joi, 5 septembrie, în Arhiepiscopia Timişoarei a avut loc finalizarea cursurilor pentru cea de a 97-a serie a personalului clerical din eparhiile Timişoarei, Aradului şi Caransebeşului, pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, definitivat şi gradul II.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, examenul s-a desfăşurat în sala de festiviăţi a Centrului eparhial, în prezenţa cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie din Timişoara. Cei 19 candidaţi care au participat la cursurile desfăşurate pe o perioadă de două săptămâni au susţinut, pentru definitivat, două probe scrise, constând în verificarea cunoştinţeler teologice interdisciplinare şi pastoral-misionare, şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială. Pentru gradul II examenul a constat în două probe scrise de cunoştinţe teologice interdisciplinare şi pastoral-misionare. „În perioada 26 august - 5 septembrie, Arhiepiscopia Timişoarei a organizat cursuri de perfecţionare pentru preoţii din Mitropolia Banatului, la care s-au înscris 20 de preoţi. Cursurile au urmat tematica Sfântului Sinod şi vizează perfecţionarea teoretică şi practică a preoţilor şi le conferă celor care au absolvit Facultatea de Teologie calitatea de cleric definitiv, încadrat în activitatea pastoral-misionară a bisericii, iar gradul II constituie o etapă premergătoare în vederea obţinerii gradului I în preoţie. Evaluarea a constat în două probe, menite să verifice în ce măsură preoţii cursanţi au reuşit să-şi însuşească materialul predat de cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timişoara. Considerăm cursurile acestea utile întrucât îi apropie pe preoţii care le frecventează de dinamica ideilor teologice şi de exigenţele pe care autoritatea bisericească le impun celor care slujesc la sfintele altare. Putem spune că acest ciclu de pregătire intens contribuie la perfecţionarea preoţilor şi le deschide noi orizonturi de cercetare utile pentru activitatea lor pastoral misionară desfăşurată în parohie“, a precizat pr. dr. Nicolae Morar, profesor la Facultatea de Teologie din Timişoara. Cursurile şi examenul s-au desfăşurat în conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod, în care se menţionează că obţinerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical şi se realizează prin cursuri şi examene speciale de definitivare la minimum doi ani şi cel mult cinci ani de la titularizarea pe post prin hirotonie. De asemenea, obţinerea gradelor profesionale (definitivat, II şi I) este obligatorie ca formă continuă de perfecţionare a pregătirii clerului.