Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Fonduri europene, pentru comunităţile de rromi
▲ Expertul Phare Cătălin Manea a precizat că valoarea unui proiect este de maximum 200 de mii de euro, iar proiectele au ca termen limită de depunere data de 17 septembrie ▲ Spre deosebire de programele aplicate până acum, când cofinanţarea locală putea reprezenta şi aport în natură - terenuri, sedii etc. -, cofinanţarea pentru astfel de proiecte a fost stabilită la 10% din valoarea totală, bani lichizi ▲
Primarii celor 20 de localităţi din judeţul Galaţi, în care trăiesc importante comunităţi de rromi, au participat, ieri, la prezentarea Schemei de grant din cadrul Proiectului Phare 2006 „Accelerarea Implementării Strategiei Naţionale de Îmbunătăţire a Situaţiei Rromilor“. Proiectul face parte din Programul Multianual Phare 2004-2006, implementat de Secretariatul General al Guvernului, conceput ca un instrument de realizare a priorităţilor Strategiei Naţionale de Îmbunătăţire a Situaţiei Rromilor. Schema de grant, în valoare de 18 milioane de euro, urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii membrilor comunităţilor de rromi în domeniile: locuire şi mică infrastructură, sănătate, pregătire vocaţională şi activităţi generatoare de venit.
Proiectele se pot depune până pe 17 septembrie
Expertul Phare Cătălin Manea, împreună cu reprezentantul rromilor de pe lângă Prefectura Galaţi, Viorica Gotu, au explicat reprezentanţilor comunităţilor de rromi din judeţ cum pot accesa fonduri europene, pentru realizarea de proiecte menite să îmbunătăţească viaţa membrilor acestei etnii. Potrivit explicaţiilor, pentru depunerea unui proiect în unul din domeniile enumerate, autorităţile locale trebuie să dispună de un studiu de fezabilitate şi să fi constituit, în localitatea respectivă, un grup de iniţiativă locală. Valoarea unui proiect este de maximum 200 de mii de euro, iar proiectele au ca termen limită de depunere data de 17 septembrie. Spre deosebire de proiectele aplicate până acum, când cofinanţarea locală putea reprezenta şi aport în natură - terenuri, sedii etc. -, cofinanţarea pentru astfel de proiecte a fost stabilită la 10% din valoarea totală, bani lichizi. Conform recensământului din 2002, în judeţul Galaţi trăiesc 13.600 de rromi, însă, neoficial, se vorbeşte de peste 55 de mii de persoane. Conform statisticii neoficiale, peste 12 mii de rromi trăiesc în municipiul Galaţi, iar mulţi dintre ei au probleme serioase în privinţa locuinţelor.