De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Formare pentru finanțarea UE și dezvoltarea proiectelor la Timișoara
În sala festivă din Timișoara a Mitropoliei Banatului a avut loc, în perioada 6-7 septembrie, evenimentul „Formare de bază în finanțarea UE și pentru dezvoltarea proiectelor”, susținut de Eurodiaconia.
Cursul a fost prezentat de experții Vera Nygard (coordonatorul serviciilor pentru membri, proiecte și angajare, Eurodiaconia) și Giorgia Signoretto (ofițer de proiecte și finanțare UE, Eurodiaconia).
Eurodiaconia este o rețea europeană de biserici și ONG-uri creștine care oferă servicii sociale și de asistență medicală și susțin echitatea socială. Eurodiaconia reprezintă nevoile și experiențele unice a 56 de organizații naționale și regionale din 32 de țări.
Fundația Filantropia Timișoara a fost delegată de către Federația Filantropia a Patriarhiei Române să devină membru Eurodiaconia în anul 2020.
„Este o oportunitate pentru membrii Federației Filantropia de a participa la acest curs de formare în domeniul fondurilor, mai ales că în această perioadă prinde contur și următorul exercițiu financiar. De asemenea, este foarte important să vedem care sunt obiectivele și unde putem să ajungem, pentru a accesa fonduri europene, în contextul în care membrii Federației Filantropia dezvoltă proiecte pe fonduri europene. La eveniment au participat reprezentanți din fiecare colegiu mitropolitan și mi-aș dori ca prin acest exercițiu membrii federației să lucreze împreună pe fonduri europene și să vedem o mai bună colaborare și interconectivitate între ONG-urile Patriarhiei Române”, a precizat părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță, președintele Federației Filantropia.
Subiectele atinse pe parcursul evenimentului de formare au fost următoarele: elementele de bază ale finanțării UE (cum să lucrezi cu apelurile de propuneri, unde să le găsești, cum să le citești eficient, parteneri de proiect în Europa, faza de planificare, aplicarea pentru oportunitățile potrivite, documentele necesare, cum sunt implementate politicile UE prin intermediul programelor de finanțare, noul CFM 2021-2027), cum să analizezi un proiect (exemplu concret de proiect, analiza SWOT, arborele problemelor), introducere în programele de finanțare UE (Erasmus, Fondul Social European Plus, Fondul pentru azil și migrațiune, Fondurile disponibile pentru Ucraina), cum se scrie o cerere de propuneri (Aplicație - Elemente principale, Sugestii și sfaturi). Proiectul este finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului FSE+ 2022-2025.