Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Formare pentru preoţii capelani din ţară
Preoţii capelani din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au participat, în perioada 19-23 septembrie 2016, la un curs de formare la Academia Duhovnicească „Constantin Brâncoveanu” de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, județul Braşov. Organizator a fost Direcția de Reintegrare Socială din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
La sesiunile cursului de formare au fost prezentate principalele activităţi derulate de la întâlnirea din anul 2014 şi până în prezent, analiza implementării programelor şi proiectelor de activitate moral-religioase, aspecte ale desfăşurării activităţilor preoților capelani. Lucrările s-au desfăşurat sub îndrumarea preotului capelan Florin Smarandi, coordonator al preoţilor de penitenciare din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. La cursul de formare a participat pr. Ciprian Ioniţă, consilier la Sectorul social-filantropic al Administraţiei Patriarhale, care a analizat stadiul Protocolului de colaborare încheiat între Administrația Națională a Penitenciarelor și Patriarhia Română, în acord cu noile cadre de reglementare. De asemenea, a fost prezent la eveniment și comisarul de penitenciare Cristian Sven Petrescu, de la Direcţia de Reintegrare Socială a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care a analizat principalele activităţi derulate de preoţii capelani de penitenciare.
În plen a fost citit mesajul secretarului de stat pentru Culte Victor Opaschi şi al consilierului pentru Relaţii Culte Stelian Gomboş, intitulat „Moralitatea şi conştiinţa autentică reprezintă soluția dezvoltării societății românești. Câteva referinţe şi indicii despre legislaţie, etică şi religie: o abordare în contextul libertăţii gândirii, de conştiinţă şi credinţă religioasă, precum şi în cel al globalizării“. „Dacă vrem să avem o societate mai bună sau mai dezvoltată, statul trebuie să conlucreze cu cultele religioase foarte strâns, nu doar susținând proiectele cu specific pur religios, cum ar fi restaurarea de locașuri de cult, ci contribuind și la activitățile sociale ale cultelor şi instituţiilor abilitate. Cred că vom avea o societate mai dezvoltată și mai morală dacă mai mulți copii ar fi educați în grădinițe și școli confesionale. Cu alte cuvinte, moralitatea şi conştiinţa în societate se află, în momentul de faţă, la intersecția conlucrării mai multor factori”, se arată în mesaj.
În cadrul lucrărilor au fost avansate propuneri pentru noi proiecte comune, precum pregătirea pentru liberare cu susţinere din partea mediului de provenienţă parohial şi au fost analizate activităţile proiectului „Mărturisire și Memorie în penitenciarele românești“, ocazie cu care a fost rostit un cuvânt duhovnicesc de către părintele Nicolae Bordaşiu, fost deţinut politic în timpul regimului comunist, slujitor la Biserica „Sfântul Silvestru“ din Bucureşti.
S-a prezentat proiectul de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi au avut loc diverse ateliere de lucru. În ultima zi au fost discutate aspecte ale pregătirii iniţiale a preoţilor de penitenciare şi dificultățile întâmpinate în activitatea pastorală, misionară. S-au prezentat situaţia adaptării la cerinţele de lucru din mediul penitenciar a preoţilor capelani angajaţi prin concurs în acest an și Procedura de organizare şi desfăşurare a activităţilor moral-religioase în comunitate cu participarea persoanelor private de libertate, fiind vizionate materiale foto-video relevante.
Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, prezent la eveniment, a subliniat nevoia recunoaşterii şi respectării chipului lui Dumnezeu prezent în orice persoană, inclusiv a celor aflaţi în detenţie. Au fost vizionate mai multe filme artistice şi documentare privind memoria spaţiului carceral românesc, în perspectiva declarării anului 2017 „An al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului“.
„Pe toată perioada cursului, preoţii capelani au participat la programul liturgic al mănăstirii, săvârşind Sfânta Liturghie, şi au desfăşurat un pelerinaj la locurile pline de spiritualitate din împrejurimi. Acţiunea se înscrie în activitățile de perfecționare continuă a personalului de la penitenciare”, ne-a spus pr. consilier Ciprian Ioniţă.