În seara de joi, 21 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București s‑a desfășurat prima conferință cu tematică duhovnicească organizată de Asociația Studenților
Gala Voluntarilor pentru viață 2017
Asociația „Studenți pentru viață” a organizat miercuri, 5 aprilie, în Sala „Roma” a Hotelului Siqua din Capitală, Gala Voluntarilor pentru viață, în semn de recunoștință și mulțumire pentru cei care s-au implicat în promovarea Marșului pentru viață 2017, „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” şi a Lunii pentru viaţă din acest an. În cadrul evenimentului, peste 100 de persoane au primit premii şi diplome de mulţumire.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, precum și personalități publice ca: Manuela Hărăbor, Ioana Picoș, Daniel Gheorghe, Romeo Moșoiu ş.a. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a spus că Marșul pentru viață de anul acesta a fost susţinut moral şi spiritual de Biserica Ortodoxă Română şi că astfel de evenimente ar trebui organizate şi în anii viitori. „Scopul marșului a fost exclusiv acela de a promova valoarea maternității, valorile care se coagulează în jurul familiei firești. Biserica Ortodoxă Română a sprijinit cu bucurie derularea acestui marş, în a 7-a lui ediţie. Sfântul Sinod a acordat binecuvântarea sa pentru desfăşurarea acestui marş şi l-a sprijinit la nivel moral, spiritual, în discursul public al reprezentanţilor ei. Sperăm că această tradiţie va continua. Este necesar ca în fiecare an să atragem atenția asupra unui derapaj demografic foarte grav în România, asupra îmbătrânirii societăţii noastre în măsura în care familiile refuză să facă copii şi, bineînţeles, nu trebuie renunțat nici o clipă la încurajarea tuturor femeilor care rămân însărcinate să aducă la viață copilul care le-a fost dăruit”, a precizat Vasile Bănescu.
Organizatoarea Galei Voluntarilor pentru viaţă 2017, Alexandra Nadane, preşedintele Asociaţiei „Studenți pentru viață”, a subliniat faptul că la buna desfășurare a Marșului pentru viață 2017 au ajutat cei peste 100 de voluntari, devotamentul lor determinând-o să le recunoască meritele public. „Anul acesta, la Marşul pentru viaţă a fost o atmosferă extraordinară, în sensul că s-au văzut implicarea şi munca multor oameni. Având în vedere că de data aceasta nu au fost numai voluntari ai Asociaţiei «Studenţi pentru viaţă», ci mulţi alţi oameni din afara asociaţiei, noi am simţit nevoia să organizăm un astfel de eveniment. Am observat că Marșul pentru viață şi activităţile din Luna pentru viaţă se dezvoltă de la an la an: creşte numărul de participanţi, creşte numărul de oraşe în care se desfăşoară, totul ia o anumită amploare. De asemenea, am văzut o implicare mult mai mare din partea tinerilor şi ne bucurăm de acest lucru”, a evidenţiat Alexandra Nadane.
În România, marşul a fost organizat în 138 de oraşe, iar în Republica Moldova în 149 de localităţi. În ţara noastră, numărul participanţilor a fost de aproximativ 110.000. Oraşele cu cel mai mare număr de participanţi au fost Oradea (11.000 de persoane), Bacău (10.000 de persoane) şi Bucureşti (8.000 de persoane). „Noi toţi trebuie să înţelegem că nu mai putem trăi într-o ţară în care avortul a ajuns să fie perceput ca ceva terapeutic. Nu există terapie prin asemenea metode şi nu cred că noi, creştinii, putem să dăm curs unor astfel de precepte, care în fond ţin de anumite ideologii secularist-atee, ideologii relativiste şi care doresc să creeze o contracultură şi o contramorală, profund opusă eticii şi moralei creştine. De aceea eu, ca şi ceilalţi participanţi la Marşul pentru viaţă de anul acesta, am participat în direcţia conturării unei politici naţionale, de sus până jos, de prevenire a avortului şi de susţinere a femeilor aflate în criză de sarcină”, a spus Daniel Gheorghe, deputat. În România, faţă de anul trecut, numărul de oraşe în care a fost organizat Marşul pentru viaţă a crescut cu 26%, iar numărul de participanţi cu aproape 50%. În Bucureşti, numărul de participanţi a crescut cu 167%. Pentru a sprijini femeile aflate în criză de sarcină, principalele măsuri care au fost propuse în cadrul Marşului pentru viaţă au fost înfiinţarea de cabinete de consiliere în criza de sarcină şi acordarea unei indemnizaţii pe perioada sarcinii, începând din a 14-a săptămână de sarcină.