Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ghiozdane pentru 100 de copii din Sibiu
Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul social, a oferit peste 100 de ghiozdane cu rechizite la copiii aflaţi în grija centrelor de zi de pe lângă trei biserici din Sibiu. Rechizitele au fost oferite copiilor joi, 26 septembrie, de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu reprezentanţii Departamentului social.
Începutul anului şcolar a adus o bucurie celor peste 100 de copii de la centrele de zi înfiinţate şi administrate de trei parohii din Sibiu. Prin grija IPS Mitropolit Laurenţiu şi cu eforturile Departamentului social de la Arhiepiscopia Sibiului, au fost pregătite ghiozdane pline cu rechizite, care au fost împărţite micuţilor din instituţiile amintite. Copiii au primit în ghiozdane mai multe caiete, pixuri, creioane, culori şi alte obiecte necesare activităţilor zilnice de la şcoală şi din timpul liber. Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-au aflat consilierul social pr. Nicolae Rusu, inspectorii sociali pr. Tiberiu Kiss şi Marius Talmaţchi, precum şi asistentul social Tudor Costea.
Primii copiii care au primit rechizitele din partea Arhiepiscopiei Sibiului s-au numărat cei de la Centrul Educaţional pentru Copii şi Vârstnici de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“, din cartierul Valea Aurie, prima instituţie de acest fel din Sibiu, întemeiată prin Asociaţia „Sfântul Nicolae“. Aici, prin eforturile parohului Simion Săsăujan, ale preotesei şi ale unor voluntari, 26 de copii, de la clasa zero până la clasa a IV-a, vin zilnic după ore, primesc o masă caldă şi apoi sunt ajutaţi de profesori voluntari să-şi facă temele. Proiectul parohiei a început în 2000, în demisolul bisericii parohiale, iar din 2010, copiii îşi desfăşoară activităţile într-o clădire construită în curtea lăcaşului de cult. La etajul clădirii, prin eforturile comunităţii, se lucrează în prezent la amenajarea unui azil de bătrâni.
„Centrul nostru este a doua casă a copiilor. Simţim şi noi că sunt copii noştri. Vom amenaja la etaj nouă garsoniere pentru vârstnicii din cartierul nostru, care vor locui aici şi vor primi tot ce au nevoie pentru traiul zilnic“, ne-a spus părintele Simion Săsăujan.
Ghiozdanele au fost oferite copiilor din Valea Aurie cu îndemnul părintesc de a fi ascultători şi recunoscători faţă de părinţi, faţă de voluntarii care îi ajută la lecţii şi de a-şi îmbunătăţi rezultatele la învăţătură. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe copii şi le-a promis că vor mai primi astfel de daruri. Copiii le-au mulţumit oaspeţilor prin rugăciuni, poezii şi icoane realizate în atelierele de lucru.
Copii din familii monoparentale
Cel de-al doilea centru de zi vizitat de IPS Mitropolit Laurenţiu şi reprezentanţii eparhiali a fost cel de pe lângă Biserica „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Nicolae“, de pe strada Mihai Viteazul. La acest centru, prin coordonarea părintelui Achim Băcilă, 26 de elevi primesc masa şi sunt ajutaţi să-şi facă lecţiile. Tot aici, 11 copii de la un centru de plasament din judeţul Sibiu primesc cele necesare activităţilor educative. Copiii au fost binecuvântaţi de IPS Mitropolit Laurenţiu, care le-a oferit şi iconiţe, pe lângă rechizitele şcolare.
Ultimul centru de zi pentru copii care a primit darurile din partea IPS Mitropolit Laurenţiu a fost cel al Asociaţiei „Soborul Sfinţilor Arhangheli“ de pe lângă Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Centrul a fost înfiinţat în 2010, prin eforturile parohului Gheorghe Şebu, iar în prezent sunt 35 de copii ajutaţi la teme şi la alte activităţi şcolare.
„Copiii provin în general din familii monoparentale şi primesc la noi şi o masă caldă. Avem profesori pensionari care vin aici să ne ajute, spre binele copiilor şi al comunităţii noastre“, ne-a spus pr. Şebu.
Copiii din aceste centre sibiene sunt mereu în atenţia Arhiepiscopiei Sibiului. Periodic, prin Departamentul social, sunt oferite rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte, alimente şi dulciuri pentru ca aceste instituţii să funcţioneze cât mai bine.
„Am oferit aceste daruri pentru ca elevii din centrele noastre de zi să stea mai aproape de şcoală şi să aibă cele necesare activităţilor educative. Programul nostru vine în sprijinul proiectelor naţionale de ajutorare a copiilor aflaţi în pericol de abandon şcolar. Sperăm ca acţiunea noastră să se extindă şi că vom avea cât mai multe centre de acest fel în parohiile noastre. Contribuţia Bisericii la ajutorarea copiilor din familii cu dificultăţi materiale trebuie să fie pe măsura nevoilor din societatea noastră“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. În viitorul apropiat, Departamentul social va oferi ajutoare şi la alte centre pentru copii din Arhiepiscopia Sibiului, dar şi la căminele pentru vârstnici.