La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Grădiniţa „Buna Vestire“ din Iaşi a început al doilea an de activitate
Începutul noului an şcolar a fost un eveniment emoţionant pentru cadrele didactice şi copiii care vor învăţa în Grădiniţa „Buna Vestire“, aflată în subordinea Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Părinţii celor 73 de copii înscrişi aici au venit de la primele ore ale dimineţii pentru a participa, alături de copii şi cadrele didactice, la deschiderea noului an şcolar, marcat prin slujba de binecuvântare oficiată de un sobor de preoţi format din pr. Narcis Axinte, directorul executiv al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, şi preoţii Mihai Prodan şi Sebastian Eugen Teacu, din partea Institutului Social-Caritativ „Diaconia“.
Cuvântul de binecuvântare al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Patriarhul ales al Bisericii Ortodoxe Române, a fost rostit de vicepreşedintele Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, d-na Gabriela Mangirov, care a urat copiilor şi educatorilor un an şcolar cât mai bun, plin de realizări şi multă sănătate. „Această grădiniţă nu este singura modalitate prin care Fundaţia «Solidaritate şi Speranţă» desfăşoară activităţi sociale cu copiii. Avem 100 de copii care beneficiază de programele noastre, dintre care 30 sunt asistaţi sociali, iar ceilalţi beneficiază, la preţuri modice, de programe tip «after school». Dintre copiii înscrişi la Grădiniţa «Buna Vestire», o parte plătesc integral, iar ceilalţi sunt ajutaţi de noi“, ne-a declarat d-na Gabriela Mangirov. Grădiniţa „Buna Vestire“ funcţionează din 2006 şi are un personal didactic specializat. Instituţia oferă activităţi didactice pentru copii, desfăşurate la standarde europene şi activităţi extraşcolare cu profesionalism. „Avem patru grupe de copii, care sunt instruiţi de opt cadre didactice specializate. O mare parte dintre copii au fost înscrişi la noi şi anul trecut, iar ceilalţi sunt înscrişi acum. Pentru noi, începerea noului an şcolar a fost o sărbătoare. Am pregătit petreceri pentru copii, oferindu-le baloane, steguleţe inscripţionate cu numele grădiniţei, al grupei şi al educatorului respectiv. Apoi, copiii au primit dulciuri, sucuri, iar fiecare grupă a organizat un program special pentru începutul noului an“, ne-a declarat directoarea Grădiniţei „Buna Vestire“, d-na Diana Cârcu.