În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Grigore Vieru a fost comemorat la Buzău
Sâmbătă, 28 februarie, a fost comemorat la Buzău poetul şi patriotul Grigore Vieru, cu ocazia împlinirii a patruzeci de zile de la trecerea sa la cele veşnice. Dimineaţă, la Catedrala „Sfântul Sava“ din Buzău, a fost oficiată o slujbă de pomenire. Evenimentul a continuat cu un simpozion literar, organizat de Fundaţia „Sfântul Sava“ şi Fundaţia „Mărăşeşti-Mărăşti-Oituz“ la Teatrul „George Ciprian“ din Buzău. Au fost invitaţi preoţi, scriitori şi oameni de cultură din Basarabia şi din România, iar printre cei care au luat cuvântul îi amintim pe: Mihai Sălcuţan - moderatorul evenimentului, profesoara Ana Bejan, pr. Nicolae Robu (preot la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ din Soroca - Republica Moldova), poetul Viorel Dinescu, Chiriac Bucur, Nina Neculce, pr. prof. dr. Mihail Milea şi Victor Cobăsneanu. Toţi aceştia l-au cunoscut pe Vieru şi au mărturisit despre el ca fiind nu numai un mare poet, ci şi un om deosebit, care niciodată nu şi-a uitat fraţii de peste Prut şi a cultivat limba română în operele sale, menţinând vie conştiinţa apartenenţei la neamul românesc.
„Apostol al limbii române“ Părintele Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei „Sfântul Sava“ din Buzău, l-a omagiat pe Grigore Vieru în cuvântarea sa, numindu-l „apostol al limbii române“ şi aducându-i ca „prinos de recunoştinţă“ o carte scrisă de el după moartea poetului şi publicată sub pseudonimul literar Sava Bogasiu. Vorbind despre această lucrare, intitulată „Grigore Vieru - Luceafărul de dincolo de Prut al limbii române“, care prezintă o incursiune în universul poetului, părintele a mărturisit: „Această carte s-a născut la căpătâiul sicriului lui Vieru. Atunci mi-am luat angajamentul să-l fac cunoscut tuturor buzoienilor şi românilor iubitori de Vieru“. De remarcat este ultimul capitol „Legământ de adio“, unde sunt aşternute gândurile şi mărturiile tuturor celor care au participat la priveghi. „Au fost la înmormântarea poetului peste un milion de oameni. Această înmormântare plânsă de toată Basarabia şi de toată România s-a transformat dintr-o dată în învierea limbii române... Acesta a fost Grigore Vieru: un iubitor de mamă, iubitor de patrie, iubitor de limba română, iubitor de înviere, de credinţă, pentru că sufletul poetului nu dispare, ci el continuă să trăiască, să cânte, să recite poezii şi rugăciuni înaintea lui Dumnezeu“, a adăugat părintele. La evenimentul de sâmbătă au fost urmărite imagini de la înmormântarea lui Grigore Vieru, care a avut loc pe 20 ianuarie la Chişinău, precum şi un mini-film realizat la Orhei în ultima zi din viaţa poetului. Atmosfera comemorativă a fost încununată de numeroase momente artistice. O surpriză a acestei întâlniri a reprezentat-o prezenţa lui Cristofor Teodorovici, fiul distinşilor Aldea Ion şi Doina Teodorovici, buni prieteni ai poetului. El a interpretat imnul „Eminescu“, scris de Grigore Vieru şi cântat altădată de părinţii săi.