În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Grijă pastorală în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Sfârșitul săptămânii a cincea din Sfântul și Marele Post a prilejuit numeroase activități la nivelul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, desfășurate în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, prin care numeroși bătrâni au fost vizitați și sprijiniți cu cele necesare. Aceeași grijă pastorală a fost arătată și mai multor grupuri de elevi care l-au vizitat pe chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Arhiepiscopia Dunării de Jos desfășoară numeroase programe pastorale destinate credincioșilor de toate vârstele și mediile sociale, tuturor arătându-li-se aceeași grijă părintească, după învățătura Bisericii. Astfel, în săptămâna a cincea a Sfântului și Marelui Post, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a primit vizita mai multor grupuri de elevi de la școlile din eparhia pe care o păstorește, în cadrul programului național „Școala altfel”. Înaltpreasfinția Sa le-a fost gazdă primitoare și ghid, prezentându-le istoricul Catedralei Arhiepiscopale, precum și activitatea desfășurată în cadrul Centrului eparhial și al Fabricii de lumânări „Sfânta Muceniță Fotini”, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Totodată, în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, programele destinate sprijinirii persoanelor de vârsta a treia s-au intensificat, acestea primind vizita clericilor, care le-au adus bucurie duhovnicească, dar și daruri de alimente și alte produse de strictă necesitate.
În ultima zi a lunii martie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vizitat comunitatea credincioșilor din localitatea gălățeană Ciureștii Noi. După săvârșirea Liturghiei Darurilor înainte-sfințite de către un sobor de preoți, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Taina Sfântului Maslu și a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre puterea cerească revărsată peste trupurile și sufletele credincioșilor prin Sfintele Taine.
De asemenea, ierarhul a săvârșit rânduiala binecuvântării lucrărilor de renovare și dotare ale așezământului social din apropierea bisericii, în care au fost amenajate și cabinete medicale. În cadrul acestora, cadre medicale voluntare de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu au oferit gratuit consultații de specialitate la peste 50 de persoane defavorizate, cu dizabilități, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social și cu situații materiale și financiare precare. Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigații de tip EKG, controlul glicemiei, precum și examinări medicale generale pentru depistarea bolilor cronice. Cu sprijinul unui filantrop, persoanele depistate cu diverse afecțiuni au primit medicamente gratuite, în baza prescripțiilor medicale oferite de medici.
Slujirea pastorală a fost prelungită la casele unor credincioși bătrâni și bolnavi, care au primit din partea ierarhului Dunării de Jos iconițe, cărți de rugăciune și alte daruri.
În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați. În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a explicat textul evanghelic duminical (Marcu 10, 32-45), în care Mântuitorul prevestește Pătimirea și Învierea Sa și îi inițiază pe apostoli în ceea ce avea să urmeze, luminând firea omenească spre cunoașterea tainelor lui Dumnezeu. De asemenea, ierarhul a prezentat viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, evidențiind puterea pocăinței care face din omul păcătos un înger virtuos chiar aici, pe pământ.
În această duminică, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, membrii Permanenței Consiliului eparhial și cei opt protoierei au continuat tradiționala misiune în comunitățile mici și cu posibilități materiale reduse. În cadrul acestor vizite misionare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie și au fost oferite ajutoare filantropice, constând în cărți de rugăciune, iconițe, revista eparhială, alimente neperisabile, produse igienico-sanitare și alte daruri la câteva sute de persoane vârstnice, singure, bolnave, aflate în impas economic, care trăiesc în localități izolate și sărace din județele Galați și Brăila.
Echipele misionare au fost alcătuite din clerici, cântăreți bisericești, credincioși din cadrul consiliilor și comitetelor parohiale și tineri voluntari. Beneficiarii au primit cu mare bucurie darurile și au mulțumit dăruitorilor pentru această faptă bună. Această acțiune constituie o etapă din cadrul programelor eparhiale pastoral-misionare, social-filantropice și cultural-educative desfășurate în perioada prepascală în Arhiepiscopia Dunării de Jos prin implicarea Centrului eparhial, a protoieriilor și a parohiilor.