În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Grijă pentru educația copiilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos
La finalul vacanței de vară din acest an, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au continuat activitățile dedicate copiilor și tinerilor, desfășurate în cadrul programelor eparhiale cunoscute. Grupuri de elevi din mai multe parohii, însoțiți de preoți și voluntari, au mers în pelerinaj la mănăstiri istorice din țară sau au participat la tabere de creație și jocuri. Totodată, după tradiția ultimilor ani, cu prilejul începerii noului an școlar, au fost organizate și acțiuni de sprijinire a copiilor care provin din familii cu posibilități materiale reduse, în vederea prevenirii abandonului școlar.
Ultimele zile ale vacanței de vară din acest an au constituit pentru mulți elevi din comunitățile parohiale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos un nou prilej de bucurie ocazionat de reîntâlnirea cu colegii, dar și de vizitarea unor cunoscute mănăstiri din țară, unde cei mici au putut afla lucruri noi despre istoricul lor, dar și despre rolul pe care aceste vetre de spiritualitate și cultură l-au avut în păstrarea dreptei credințe și a identității naționale, precum și pentru promovarea accesului la educație pentru persoanele de toate categoriile sociale.
Vineri, 30 august, în cadrul programului eparhial „Vacanța din pridvorul Bisericii”, 25 de copii din localitatea Macișeni, județul Galați, însoțiți de preotul paroh, cadre didactice și părinți, au vizitat Mănăstirea Adam din același județ. Aici, pelerinii s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului aflată în patrimoniul vetrei monahale, au înălțat cântări de laudă Născătoarei de Dumnezeu și au aflat date din istoria acestei vechi vetre monahale situate în nordul județului Galați.
De asemenea, prin grija monahiilor, copiii și însoțitorii lor au luat masa în trapeza mănăstirii, apoi au participat la o serie de jocuri și activități educative, atât în curtea mănăstirii, cât și prin pădurea din apropiere, acestea fiind un bun prilej de socializare, cunoaștere și voie bună.
În zilele de 2 și 3 septembrie, în Parohia Vameș din județul Galați s-a desfășurat, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian” și Consiliul Local Piscu, ediția a 4-a a taberei de vară „Credință, sport și comuniune”, destinată copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. La activități au participat 150 de tineri din parohia organizatoare, precum și din parohiile Costache Negri, Cuza Vodă, Hanu Conachi, Nămoloasa Sat, Slobozia Conachi, Pechea II, Tudor Vladimirescu și Umbrărești Vale din județul Galați.
În prima zi a taberei, participanții au luat parte la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia au fost rostite rugăciunile speciale pentru elevi și profesori. În continuare, s-au desfășurat probe sportive pe echipe, iar a doua zi s-au derulat probe individuale de atletism și șah.
La sfârșitul taberei, cei prezenți au vizitat muzeul parohial, unde au putut admira obiecte vechi din zona Covurlui. Toți participanții au primit la final daruri, prin grija Parohiei Vameș.
Marți, 3 septembrie, 50 de copii din parohiile gălățene Frumușița și Fântânele, împreună cu preoții lor, au participat la o serie de activități organizate în cadrul programului eparhial „Vacanța din pridvorul Bisericii”. După rugăciunea de dimineață și micul dejun, copiii s-au adunat în parcul bisericii din localitatea Frumușița, unde au participat la mai multe activități sportive, jocuri recreative, concursuri tematice, sub îndrumarea și atenta supraveghere a celor doi clerici.
În aceeași zi, alți 50 de copii care participă la activitățile desfășurate de parohiile comunei Matca, județul Galați, însoțiți de preoți și cadre didactice voluntare, au participat la un pelerinaj în care au vizitat mănăstirile Ciolpani, Runc, Nechit, Almaș, Văratec, Agapia, Neamț, Secu și Sihăstria, unde copiii s-au închinat la sfintele moaște și la icoanele făcătoare de minuni, bucurându-se de frumusețea acestor locuri binecuvântate prin nevoințele atâtor sfinți.
În cadrul pelerinajului, ei au putut afla date importante din istoria acestor vechi vetre monahale, care au avut un loc capital în păstrarea dreptei credințe, în introducerea limbii române în cultul Bisericii, dar și în dezvoltarea unui sistem de învățământ la care să aibă acces întreaga populație.
Sprijin pentru elevii cu posibilități materiale reduse
În cadrul altui program tradițional desfășurat în Arhiepiscopia Dunării de Jos, „Hristos în școală”, a început distribuirea a 3.300 de ghiozdane echipate cu rechizite și toate cele necesare desfășurării procesului educațional în noul an școlar pentru elevii cu situații materiale precare din județele Galați și Brăila.
Produsele, a căror valoare se ridică la suma de 330.000 de lei, au fost achiziționate în săptămânile premergătoare începerii noului an școlar și predate protoieriilor din cele două județe ale eparhiei spre a fi distribuite parohiilor și apoi copiilor beneficiari.
În cadrul primelor acțiuni din acest an ale programului eparhial amintit, miercuri, 4 septembrie, Protoieria Brăila a distribuit 672 de ghiozdane cu rechizite parohiilor din subordine. Preoții, însoțiți de voluntari parohiali, au preluat produsele școlare și apoi le-au oferit copiilor care provin din familiile cu posibilități materiale reduse aflate în evidențele parohiale.
În zilele următoare, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte protoierii și parohii din Eparhia Dunării de Jos.