IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Grijă pentru refugiaţi în Grecia
Preşedintele Greciei, Prokopios Pavlopoulos, a apreciat în mod deosebit rolul pe care l-au avut instituţiile de asistenţă socială ale Bisericii Ortodoxe din Grecia în menţinerea coeziunii sociale, mai ales prin ajutorarea familiilor afectate de criza economică şi ajutorarea refugiaţilor.
În data de 15 iulie, preşedintele grec a primit la Palatul prezidenţial, alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei, Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, o delegaţie de cinci persoane născute în Guinea, Afganistan, Coasta de Fildeş şi Gambia, care au fost găzduite de Fundaţia „Apostoli” a Arhiepiscopiei Atenei, anunţă romfea.gr. Cei cinci tineri, victime ale traficului de persoane, au ajuns cu trei ani în urmă la sediul fundaţiei bisericeşti din Atena şi, între timp, au învăţat limba greacă, au participat la cursuri şi au absolvit liceul, acum trăind pe cont propriu. Tinerii au fost însoţiţi de directorul general al Fundaţiei „Apostoli”, Constantin Dimtsas, precum şi de unii angajaţi ai centrului de găzduire din Atena, care îi cunosc foarte bine încă de când au sosit în Grecia.
Preşedintele Pavlopoulos a adresat Preafericitului Părinte Ieronim al II-lea mulţumiri pentru ajutorul pe care l-a acordat Biserica societăţii: „Vreau să apreciez rolul Bisericii în faţa crizei cu care se confruntă ţara şi poporul nostru. Din fericire, în ţara şi în societatea noastră funcţionează bine două instituţii: Biserica şi familia. Biserica a demonstrat în multe rânduri şi că îi poate ajuta pe străini, mai ales pe refugiaţi. Este foarte importantă lucrarea pe care o face Biserica, sub oblăduirea Preafericirii Voastre, în găzduirea şi îngrijirea tinerilor refugiaţi. Noi, grecii, am văzut această tragedie a pierderii sufletelor nevinovate în mare şi ştim foarte bine ce înseamnă aceasta”. Referindu-se la lucrarea Fundaţiei „Apostoli”, preşedintele a spus: „Atunci când traversezi Marea Egee, eşti o altă persoană şi ai nevoie de o abordare specială, nu doar de cazare, pentru a creşte ca persoană. În acest sens, Fundaţia «Apostoli» a avut un real succes şi exemplele le avem în faţa noastră. Tineri care au fost forţaţi să-şi părăsească familiile şi casele nu doar că au fost cazaţi, ci au şi primit posibilitatea să trăiască printre noi ca nişte vecini cu drepturi egale. Vă mulţumesc, Preafericirea Voastră. Avem convingerea fermă că poporul şi ţara noastră pot păstra şi promova unitatea prin promovarea umanismului, cu toate implicaţiile acestuia”.
Preşedintele Fundaţiei „Apostoli”, Constantin Dimtsas, a spus, la rândul său, că „nu are importanţă dacă omul este alb sau negru, pentru că el este, întâi de toate, chipul lui Dumnezeu. Fundaţia noastră pune în practică viziunea Arhiepiscopiei şi deschide braţele oricărei persoane care are nevoie de ajutor. Majoritatea tinerilor care au primit ajutor de la noi sunt musulmani”.
Programul hotelului pentru primirea străinilor oferă refugiaţilor sprijin psihologic şi consiliere pentru integrarea socială, în cooperare cu instituţii de sănătate şi educaţie. Minorii refugiaţi sunt implicaţi şi în activităţi sportive şi culturale, în colaborarea cu instituţiile locale. Hotelul găzduieşte acum 20 de tineri, majoritatea acestora fiind din Siria. În total, hotelul a găzduit, începând cu anul 2011, 370 de refugiaţi.