Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Grijă pentru semeni în Arhiepiscopia Bucureștilor
Pe parcursul anului 2017, dar cu precădere în luna decembrie, în preajma sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae și a praznicului Nașterii Domnului, în Arhiepiscopia Bucureștilor au fost organizate mai multe acțiuni social-filantropice de către parohii și protoierii, dar și de către persoane darnice de la diferite instituţii, pentru copiii, tinerii și adulții aflați în dificultate. Multe din aceste acțiuni au fost direcționate către așezămintele social-filantropice ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, care au în grijă asemenea cazuri sociale.
În luna decembrie a anului 2017, spre deosebire de alte luni ale anului, așezămintele sociale aflate în cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor au găzduit mai multe acțiuni social-filantropice și activități cultural-religioase pentru beneficiarii acestor instituții filantropice.
Unul dintre aceste așezăminte social-filantropice este Centrul de zi pentru copii „Sfânta Muceniță Sofia”. Beneficiarii au primit daruri din partea unor binefăcători, precum studenții Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”; angajați ai companiei Microsoft; preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor; doamna Corina Crețu, comisar european pentru politica regională. Acțiuni similare au fost organizate și pentru beneficiarii Centrului de zi pentru copii „Justinian Patriarhul”, al Asociației Diaconia. Cei mici au participat la cea de-a IV-a ediție a spectacolului caritabil „Sărbători pentru toți”, organizat de Asociația Studenți pentru Viață în parteneriat cu Centrul de primire în regim de urgență a victimelor violenței în familie „Justinian Patriarhul”; au primit daruri din partea elevilor de la Liceul „Anghel Saligny”, prin intermediul Asociației SO.SI.SE.SA. Totodată, beneficiarii acestor așezăminte sociale au susținut programe artistice la evenimente caritabile și au dăruit, la rândul lor, bucurie și obiecte confecționate de ei persoanelor aflate în dificultate, precum cele de la Așezământul pentru persoane vârstnice al Mănăstirii Christiana din Capitală și Căminul de bătrâni Family Care.
Daruri au primit și copiii din cadrul Centrului de zi „Sfântul Stelian” al Fundației „Bucuria Ajutorului” - filiala Urlați din partea unor studenți de la Facultatea de Inginerie Mecanică din București, de la diferite școli din Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și din partea altor persoane darnice. De asemenea, copiii au confecționat ornamente de Crăciun și produse de patiserie în cadrul unor ateliere de lucru care au drept scop valorificarea lor, precum și oferirea acestor produse persoanelor aflate în nevoi și celor vârstnice.
La Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, studenți teologi, studenți de la ASCOR, preoți, însoțiți de enoriași, precum și reprezentanți ai unor instituții locale, au oferit daruri și le-au alinat prin colind suferințele persoanelor internate în cadrul acestui spital.
Nu au fost uitate nici persoanele vârstnice de la Căminul de bătrâni Sfânta Mănăstire Pasărea, care au fost colindate și au primit daruri din partea maicilor din obștea mănăstirii, a elevelor de la Seminarul Teologic „Sfânta Filofteia”, aflat în apropiere, a voluntarilor, dar și a unui grup de colindători din zona Transilvaniei.
Lucrarea socială a protoieriilor și parohiilor
Acțiuni social-filantropice au fost organizate și de protoieriile Arhiepiscopiei Bucureștilor, nu numai pentru beneficiarii aflați în evidența Biroului de asistență socială al fiecărei protoierii, ci și pentru beneficiarii din așezămintele sociale aflate în cadrul fiecărei protoierii. Au fost oferite produse de igienă și alimente de bază. Totodată, s-a avut în vedere și păstrarea unei legături de suflet între rezidenți și preoții slujitori din protopopiat, alături de personalul angajat.
Acțiuni social-filantropice au fost derulate și la nivelul parohiilor din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar acestea au fost diversificate, în funcție de nevoile fiecărui caz social din parohie. Astfel, mai ales în mediul rural, pe lângă produsele alimentare de bază și de igienă, au fost achiziționate lemne de foc pentru persoanele vârstnice singure și lipsite de ajutor, fie material, fie din partea semenilor; au fost oferite articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și mese calde enoriașilor lipsiți de posibilități; au fost strânse ajutoare și distribuite ulterior de către membri ai Departamentului de tineret parohial.
Potrivit pr. Ionuț-Viorel Iordăchescu, consilier al Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu prilejul vizitelor pastorale la casele credincioșilor, preoții de la parohiile tuturor protoieriilor Arhiepiscopiei Bucureștilor au fost îndemnați să identifice și să sprijine familiile aflate în dificultate cu pachete cu produse alimentare, îmbrăcăminte, medicamente.