La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Grupul folcloric „Izvoraşul“ la sărbătorile Eminescu
Grupul vocal folcloric „Izvoraşul“ al Episcopiei Severinului şi Strehaiei participă astăzi, 10 ianuarie, la un eveniment festiv organizat de Consiliul Judeţean Mehedinţi, Biblioteca Judeţeană „I. G. Bibicescu“ Grup Media «Singur», Editura „Stef“, Societatea cultural-artistică „Dunaris“ şi Fundaţia pentru Tineret Mehedinţi. În cadrul sărbătorilor Eminescu, aflate la prima ediţie, în zilele de 9 şi 10 ianuarie vor avea loc mai multe acţiuni culturale, expoziţii şi lansări de carte, o expoziţie de produse hand made, prezentarea revistei „Singur“, precum şi o serie de colocvii închinate memoriei poetului nostru naţional Mihai Eminescu.
În seara zilei de 10 ianuarie, cu începere de la ora 18:00, Grupul folcloric „Izvoraşul“ va susţine un recital la sala de spectacole a Casei Tineretului din municipiul Dr.-Tr. Severin. Cei cinci membri ai grupului vor încânta auditoriul cu un colaj de alcătuiri muzicale vechi de peste 200 de ani. Seara va continua cu concertul folk extraordinar al formaţiei teleormănene „Arhaic“. Pentru activitatea de promovare a cântecului popular vechi şi a melosului autentic, Grupul „Izvoraşul“ al Episcopiei Severinului şi Strehaiei va fi premiat în aceeaşi seară în cadrul Galei Luceafărul 2013.
Grupul „Izvoraşul“ a fost înfiinţat cu binecuvântarea Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, din dorinţa de a continua eforturile de punere în lumină a folclorului românesc, eforturi începute pe plaiurile Mehedinţiului cu aproape un secol în urmă de prima revistă de folclor din ţara noastră, „Izvoraşul“, a părintelui Gheorghe Dumitrescu Bistriţa.