În Duminica a 30‑a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii care au poposit preț de câteva ceasuri în Catedrala Patriarhală în duh de rugăciune l‑au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Varlaam
Lansarea volumului „De la Don Juan la Don Quijote. Pilda Fiului Risipitor”
La Centrul cultural „Mihai Eminescu” din Capitală a avut loc marți, 12 iunie, lansarea cărții de eseuri „De la Don Juan la Don Quijote. Pilda Fiului Risipitor”, scrisă de Petre Constantinescu, profesor de limba și literatura română, care a predat la Colegiul național „Spiru Haret” din București. Autorul, fiu duhovnicesc al Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Grivița din Capitală, a realizat, într-un volum consistent, redactat într-un stil cu totul aparte, o interpretare literară și filosofică a cunoscutei parabole evanghelice a fiului risipitor.
După un scurt cuvânt introductiv și de mulțumire al autorului lucrării lansate cu acest prilej, zecile de bucureșteni prezenți au putut asculta în debutul evenimentului și o serie de cântări bisericești din perioada premergătoare Postului Mare, legate tematic de pocăința fiului risipitor. Piesele au fost interpretate de membri ai Grupului psaltic „Sfântul Haralambie” al Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Grivița, cărora li s-a adăugat și părintele paroh Lică Lepădatu. Acesta din urmă a subliniat apoi valoarea cărții, interesul autorului pentru marile teme ale moralei creștine și deosebita lui preocupare pentru pătrunderea înțelesurilor acestei celebre parabole.
Petre Constantinescu a fost prezentat publicului de către Nicoleta Paninopol, directorul centrul cultural. În cadrul serii au mai luat cuvântul scriitorul și publicistul Mihai Pompiliu Constantinescu, nepotul marelui critic și istoric literar Pompiliu Constantinescu, profesorul de limbă germană Florin Irescu Iaru, fost director al Colegiului național „Spiru Haret” din Capitală, precum și profesorul Bogdan Cândea, fiul academicianului Virgil Cândea.
În scurta prezentare a volumului pentru care a lucrat aproape 20 de ani, autorul a declarat: „În tot ceea ce face, ființa umană ar trebui să urmărească cu consecvență, pe cât posibil, trei repere: să fie în stare de inovație în materie de idei, să și le susțină printr-o documentare serioasă și să adopte o modalitate de expresie nu doar accesibilă, ci și plăcută”.
Pe lângă articolele apărute, în perioada 1977-2018, în ziare și în reviste de specialitate și diferite prefețe la volume de literatură, Petre Constantinescu mai are în portofoliul său literar alte patru cărți: volumele de eseuri „Frenezia iscusinței”(2005), „Fascinația poeziei” (2007) și „Pygmalion și Don Quijote” (2010), precum și lucrarea „Ipostaze culturale” (2013).