În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Harul lui Dumnezeu a schimbat eşecul în izbândă şi neputinţa în minune
Ieri, 28 septembrie, în Duminica a 18-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie s-a citit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca care face referire la pescuirea minunată. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală şi a rostit un cuvânt de învăţătură.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat, la finalul Sfintei Liturghii, că Evanghelia citită ieri în toate bisericile evidenţiază taina Bisericii şi viaţa creştinului în general, întrucât numai prin împlinirea şi ascultarea cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos omul poate simţi sfinţenia lui Dumnezeu şi starea sa de păcătoşenie. „Învăţătura principală pe care o primim din Evanghelie este că lucrarea de pescuire sau de adunare a oamenilor din marea vieţii pământeşti în corabia mântuirii, adică în Biserică, se realizează prin harul lui Dumnezeu. Ceea ce ne învaţă Sfântul Apostol Petru prin pescuirea minunată în largul mării este un capitol de teologie referitor la taina Bisericii şi a păstorului în Biserică. În lucrarea bisericească mai întâi contează harul sau ajutorul lui Dumnezeu şi apoi priceperea omenească. Cât timp Sfântul Petru a contat doar pe meseria sa, pe forţa sa fizică şi pe priceperea sa de a pescui, nu a prins nimic. Cuvintele sale: «Toată noaptea ne-am trudit şi nimic nu am prins» (Lc. 5, 5) sunt de fapt constatarea tristă al unui eşec total, însoţit de o stare de oboseală, resemnare şi smerenie. Dar, pe neaşteptate, la capătul puterilor omeneşti limitate începe lucrarea tainică a lui Dumnezeu. Când Petru nu mai avea nici o speranţă de reuşită, atunci a venit ajutorul lui Dumnezeu şi s-a săvârşit minunea. După ce a împlinit ceea ce i-a spus Iisus Hristos Învăţătorul, ucenicul Petru a văzut cum s-a schimbat eşecul în izbândă şi neputinţa în minune. Această putere care face minuni, schimbă situaţii şi rezolvă probleme dificile este harul lui Dumnezeu“, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Harul lui Dumnezeu, a mai subliniat Preafericirea Sa, se dăruieşte nu celor leneşi, ci doar celor care sunt harnici, pentru că Dumnezeu vrea ca omul să ceară ajutorul Lui, „să lucreze împreună cu El, să se bucure de iubirea Lui milostivă în smerenie şi recunoştinţă“.
„Sfântul Isaac Sirul spune: «Dumnezeu ne dăruieşte harul Său pentru smerenia care vine din multe osteneli». Aşadar, harul îmbelşugat se dăruieşte celor ce au privegheat mult şi s-au ostenit mult. Chiar dacă nu s-a împlinit speranţa ucenicilor când se aşteptau ei, ea s-a împlinit mai târziu într-un mod mai frumos şi mai avantajos, tocmai pe când ei nu mai aşteptau nimic. Aşa se întâmplă de multe ori şi în viaţa Bisericii sau a creştinului. Foarte adesea ne străduim să facem ceva bun, dar nu reuşim când şi cum dorim noi. Apoi ne întrebăm cu întristare şi cu nedumerire de ce nu am reuşit. Ceea ce nu poate fi înţeles la un moment dat se va lumina mai târziu când şi cum voieşte Dumnezeu“, a mai explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.