De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hirotonia noului Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale
La Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris a avut loc astăzi, 16 septembrie 2023, hirotonia întru arhiereu a părintelui arhimandrit Nectarie Petre, ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu titulatura Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu un sobor de nouă ierarhi români. În ajun, a avut loc rânduiala chemării candidatului la treapta arhieriei.
Vineri seară, 15 septembrie, după slujba Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, a săvârșit, la Catedrala Mitropolitană din Paris, slujba de ipopsifiere, rânduiala specială prin care a avut loc anunțarea și chemarea solemnă la treapta arhieriei a părintelui arhimandrit Nectarie Petre.
A doua zi, după slujba Utreniei, a fost oficiată rânduiala examinării și desemnării ipopsifiului Nectarie Petre la treapta arhieriei, care a constat în mărturisirea de credință și semnarea unui act oficial, așezat pe Sfânta Evanghelie, prin care a certificat că își asumă tot ceea ce a mărturisit, precum și slujirea și misiunea ce vor urma.
În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu un sobor de arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din care au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord; Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale; Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei; Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu- vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
Candidatul a fost hirotonit episcop, după rânduiala liturgică, la momentul cântării întreit sfinte „Sfinte Dumnezeule”.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat că prin purtarea crucii greutăților cotidiene ne putem înălța duhovnicește. „Dacă nu ne atinge harul, nu vom cunoaște niciodată păcatul. Când harul ne descoperă păcatul, atunci nu mai suntem capabili să judecăm, să condamnăm și să vorbim de rău pe nimeni, pentru că ne vedem mai prejos decât toți oamenii, decât toată făptura, cum spune psalmistul David. Când ajungem la această stare, atunci încep ridicarea, înălțarea noastră, izbăvirea noastră de păcat. Noi suferim nu numai pentru păcatele proprii, ci și pentru ale semenilor noștri. Datorită unității ontologice a umanității suferim unii pentru alții, suntem responsabili întotdeauna unii pentru alții, dar suferința pe care o purtăm nu mai este una apăsătoare, chinuitoare și distrugătoare, ci o suferință transfigurată de puterea lui Dumnezeu. În crucea Mântuitorului deja era prezentă Învierea Sa. Crucea nu este niciodată singură, ci în ea se ascunde biruința - Învierea lui Hristos. Să ne purtăm fiecare dintre noi crucea pe care o avem de dus în fiecare zi cu conștiința că fiecare suntem cei dintâi păcătoși și cu rugăciunea neîncetată la Dumnezeu, ca El să ne întărească în purtarea crucii”.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a oferit mantia arhierească Preasfințitului Nectarie și i-a înmânat cârja - însemne ale slujirii arhierești, iar noul Episcop-vicar a binecuvântat poporul prezent.
Apoi, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a citit Actul patriarhal de confirmare, prin care Preasfințitul Nectarie este recunoscut ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, cu titulatura de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania a mulțumit Patriarhului României și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, subliniind că pășește cu responsabilitate în misiunea încredințată ca pe o cale a crucii: „Mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum și Sfântului Sinod pentru încrederea pe care mi-au arătat-o prin alegerea mea ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, în ședința de lucru din data de 4 iulie 2023. Toată mulțumirea mea filială o adresez acum Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif pentru multele binefaceri cu care m-a ajutat în toți anii care au trecut. (...) Sunt conștient că această chemare de a sluji Mântuitorului Hristos ca arhiereu este o cale a crucii luminată și binecuvântată pe care pășesc din acest moment cu toată responsabilitatea. Cred cu tărie că această zi este pusă sub semnul Crucii Domnului, fiind sâmbăta de după Înălțarea Sfintei Cruci. În teologia ortodoxă, taina Crucii stă nedespărțită de taina Învierii lui Hristos. De aceea, nădăjduiesc și eu ca întotdeauna în slujirea în care pornesc acum, greutățile, poverile și ispitele care vor veni să le pot birui cu ajutorul Arhipăstorului ceresc și să ajung iar și iar la lumina Învierii, ca să fiu și eu credincioșilor noștri vestitor al nădejdii, al credinței și al bucuriei în Hristos”.