La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hirotonie de diacon pentru Catedrala ortodoxă română din Vârșeț, Serbia
La praznicul Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia Sânandrei Colonie, Protopopiatul Timișoara II, județul Timiș. Aici, în biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a săvârșit Sfânta Liturghie unită cu Vecernia, potrivit rânduielii bisericești.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe Eugen Cinc, doctor în muzică, profesor la Facultatea de Muzică din Timișoara și Vârșeț și dirijorul corului bisericesc din Vârșeț, Serbia.
După otpustul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură despre viața Maicii Domnului.