În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hram de toamnă la Biserica „Sfântul Vasile”-Victoria
Parohia „Sfântul Vasile cel Mare”-Victoria din Protoieria Sector 1 Capitală își va sărbători joi, 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, hramul de toamnă. Cu acest prilej, în perioada 13-14 septembrie vor fi organizate mai multe manifestări duhovnicești. Miercuri dimineață, de la ora 8:30, vor fi așezate spre închinarea credincioșilor racla ce adăpostește Lemnul Sfintei Cruci și racla cu moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, adusă de la Mănăstirea Chiajna-Giulești din București. În continuare vor fi săvârșite slujba Utreniei și Sfânta Liturghie.
Seara, de la 17:00, vor fi oficiate Vecernia Mare cu Litia și Acatistul Sfintei Cruci, iar, apoi, credincioșii împreună cu slujitorii vor merge în procesiune în jurul lăcașului de rugăciune cu cele două cinstite odoare.
Joi, în data de 14 septembrie, credincioșii vor participa la Sfânta Liturghie arhierească. „Ne vom pregăti pentru data de 13 septembrie seara, când după o slujbă deosebită - Vecernia cu Litia, urmată de Acatistul Sfintei Cruci, vom înconjura biserica cu cele două racle, vom asculta un cuvânt de învățătură, ne vom bucura de o stare frumoasă de sărbătoare în cadrul parohiei noastre și vom reitera, într-un chip simbolic, pelerinajul pe care an de an, timp de 10-12 ani, l-am susținut la această parohie, sperând pe viitor ca Dumnezeu să ne întărească să-l reluăm, așa cum am făcut-o odinioară pe Calea Victoriei”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele paroh Cristian Trandafir.
Racla cu moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț a fost adusă duminică, 10 septembrie, de protosinghelul Antim Bâru, starețul Mănăstirii Chiajna-Giulești. În aceeași zi, a fost susținută conferința „Despre folosul cugetării la cele sfinte. Despre sensul și semnificația imnelor, versurilor, cântărilor în slujbele ortodoxe și la Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”, care i-a avut ca invitați pe diac. lect. dr. Nicolae Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și pe protos. Antim Bâru. Seara, de la ora 18:00, credincioșii au vizionat filmul documentar „Cuviosul Ioan Iacob de la Neamț, Sfânt român în Țara Sfântă”, realizat de TRINITAS TV.