Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hram la Aluniş şi aniversare la Bahna
Episcopia Severinului şi Strehaiei a marcat săptămâna aceasta două evenimente notabile. Primul este legat de hramul Bisericii "Sfântul Apostol Andrei", din cartierul severinean Aluniş, cel de-al doilea se leagă de împlinirea a şase ani de la resfinţirea Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" din Bahna, judeţul Mehedinţi.
În fiecare an, la 30 noiembrie, Biserica îl prăznuieşte cu multă bucurie pe Sfântul Apostol Andrei, Apostolul românilor. În această aleasă şi sfântă zi, Biserica "Sfântul Apostol Andrei", din cartierul severinean Aluniş, îşi va serba ocrotitorul. Cu acest prilej, preotul paroh George Zmeu invită toţi credincioşii să participe la Sfânta Liturghie, oficiată în cinstea celui care a săvârşit pentru prima dată Sfânta Liturghie pe pământul României, cel care ne-a unit cu Hristos prin jertfă şi Liturghie. Şase ani de la resfinţirea bisericii din Bahna Biserica Parohiei Bahna, din Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin Nord, a împlinit pe 26 noiembrie 6 ani de când a fost resfinţită de către Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Lăcaşul de închinare poartă hramul "Naşterea Maicii Domnului" şi este împodobit cu o pictură veche de aproape 100 de ani, dar care a fost restaurată de curând. Printre lucrările de restaurare se numără reparaţia exteriorului bisericii, a turlei, refacerea gardului împrejmuitor şi iluminarea din exterior. Sfântul lăcaş a fost împodobit cu vase noi, cu cărţi noi de cult şi cu multe alte noi podoabe necesare bunei desfăşurări a serviciilor religioase. Prin strădania preotului paroh Daniel Săvescu, a membrilor Consiliului parohial şi a localnicilor din satul Bahna au continuat lucrările de renovare a bisericii cu hramul "Naşterea Maicii Domnului". Astfel, în anul 2010 a fost parchetat interiorul bisericii cu parchet laminat din esenţă de stejar, tot în 2010 fiind modernizat şi interiorul casei parohiale. În 2011 a fost modificat şi renovat acoperişul lăcaşului de cult, folosindu-se tablă galvanizată şi un sistem pluvial din jgheaburi şi burlane. La începutul anului 2012 au fost realizate lucrări de modernizare a instalaţiei electrice din biserică şi casa parohială, obţinându-se şi trecerea a 8,5 ha teren agricol în proprietatea bisericii. Sub coordonarea preotului Daniel Săvescu, din 2010 aici funcţionează Centrul de informare şi consiliere pentru tinerii din mediul rural "Sfânta Irina". În anul 2013 va fi înlocuită vechea tâmplărie a bisericii cu una nouă din PVC cu geam termopan. Biserica cea nouă, cu hramul "Naşterea Maicii Domnului", construită din piatră de râu, calcar şi foarte puţină cărămidă, datează de la începutul secolului al XX-lea. Piatra de temelie a fost pusă la anul 1892. De Parohia Bahna aparţine şi filia Moiseşti, aflată la circa 5 km de satul Bahna, în munte. Viaţa religioasă în parohie este una activă, sub toate aspectele sale: liturgic, cultural şi social. În cadrul parohiei funcţionează Comitetul filantropic "Sfânta Maria".