Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hram la biserica întemeietorului legendar al Capitalei
Biserica istorică Bucur Ciobanul din Capitală, situată pe colina din apropierea Mănăstirii Radu Vodă, și-a sărbătorit miercuri, 18 ianuarie, hramul închinat Sfinților Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei. Credincioșii și pelerinii prezenți au avut ocazia de a se închina la racla ce păstrează câte un fragment din cinstitele moaște ale sfinților prăznuiți, așezată în fața Altarului de vară al bisericii.
Sărbătoarea sfântului lăcaș a început în ajun, când a fost săvârșită slujba Privegherii. În ziua hramului, a fost oficiată slujba Acatistului Sfinților Atanasie și Chiril, urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: părintele protosinghel Arsenie Nae de la Mănăstirea Radu Vodă; părintele paroh Ionuț Bărbulescu, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală; părintele Daniel Gheorghe, precum și alți slujitori.
Micul lăcaș de închinare și curtea sa au devenit neîncăpătoare din pricina numărului mare de credincioși și pelerini care s-au adunat pentru a se ruga și a cere mijlocirea și binecuvântarea sfinților ocrotitori, profitând și de vremea frumoasă pe care Dumnezeu a hărăzit-o acestei zile de praznic.
Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost rostit de protosinghelul Arsenie Nae, care le-a prezentat credincioșilor viața și faptele demne de laudă ale celor doi ierarhi ai Alexandriei, precizând și motivul cinstirii sfinților în ziua adormirii lor: „Chiar dacă în timpul anului credincioșii vin și se închină în biserică, în ziua de pomenire a unui sfânt, mai ales dacă este ocrotitor al lăcașului de rugăciune, se adună mai multe persoane. Și la ziua de naștere a unuia dintre noi vin în număr mare cei apropiați pentru a ne bucura cu prezența lor. Știm că ziua de pomenire a unui sfânt este ziua în care el a trecut la Domnul. De aceea, ziua de prăznuire a sfinților este ziua nașterii lor în Împărăția Preasfintei Treimi. (...) Asemenea acestor sfinți, și noi îl putem mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos, urmându-le exemplul, începând chiar prin a lectura operele lor. Știm că Sfântul Atanasie a scris lucrări precum Tratatul despre întruparea Cuvântului lui Dumnezeu sau Viața Sfântului Cuvios Antonie cel Mare. Sfântul Chiril al Alexandriei a scris și el nenumărate lucrări, dintre care cele mai cunoscute sunt tâlcuirile la Evanghelia după Luca și după Ioan. Plecând de la cuvintele acestor mari sfinți, putem asimila puterea exemplului și a credinței lor”.
De asemenea, părintele paroh Ionuț Bărbulescu a vorbit despre semnificația acestei sărbători pentru întreaga comunitate parohială. „Sărbătorirea Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril este în fiecare an, pentru slujitorii și credincioșii bisericuței noastre, un motiv de bucurie duhovnicească deosebită. Îi cinstim pe cei care, de-a lungul veacurilor, au ocrotit acest sfânt lăcaș, pe slujitorii și pe credincioșii lui. Acești Sfinți Arhiepiscopi ai Alexandriei, prin modul în care L-au propovăduit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, au lăsat Bisericii amintirea unor ierarhi de excepție care, prin lumina dumnezeieștilor învățături, au luminat atât veacurile în care au trăit, cât și pe cele care au urmat. Faptul că au fost aleși drept ocrotitori ai bisericii noastre a fost cu siguranță rânduit de Bunul Dumnezeu pentru ca sfântul nostru lăcaș să fie, de-a lungul vremurilor, locul în care flacăra credinței să rămână nestinsă în mijlocul urbei noastre. (...) În cadrul Sfintei Liturghii ne-am rugat și pentru moșii și strămoșii noștri care, de-a lungul timpului, au trecut pragul acestei biserici, dar și pentru clericii care au iubit-o foarte mult și care au rămas înscriși în istoria acestui lăcaș de închinare. Ne-am amintit de ctitorii bisericii noastre printre care, alături de Bucur Ciobanul, se numără la loc de cinste și unul dintre egumenii Mănăstirii Radu Vodă, pe nume Atanasie, în timpul căruia biserica a fost reconstruită”, ne-a spus părintele paroh Ionuț Bărbulescu.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii și închinătorii prezenți au primit în dar, din partea Parohiei Bucur Ciobanul, pachete cu alimente și câte un CD cu slujba Acatistului Sfinților Atanasie și Chiril.
Conform tradiției, Biserica Bucur Ciobanul a fost ridicată pe o colină de întemeietorul legendar al Bucureștilor, ciobanul Bucur. Ea este considerată ca fiind unul dintre cele mai vechi lăcașuri ale Capitalei.